Wat is een trading indicator?

Blockchain is een gedecentraliseerd digitaal grootboek dat gebruik maakt van een verschillende geavanceerde cryptografische technieken en opslagmechanismen om transacties en andere essentiële informatie vast te leggen en te verifiëren. De blockchain is absoluut een ‘game changer’ voor onze huidige digitale wereld. Bovendien hangt het samen met allerlei technische termen, zoals een trading indicator. Wat is dit precies en welke connectie heeft het met blockchain?

Blockchain en de ‘tools’ om te traden

Blockchain heeft voor een revolutie gezorgd in de wereld van de computernetwerken. Het biedt een goede basis voor het bouwen van een veilig netwerk voor verschillende organisaties en initiatieven. Hetzelfde geldt voor geavanceerde gedecentraliseerde apps en platforms die niet afhankelijk zijn van tussenpersonen. Vanuit die basis komen allerlei tools en termen op het gebied van crypto voort. Denk aan verschillende indicatoren, oscillatoren, volumes en ingewikkeldere grafieken en analyses. Samen vormen ze het ‘gereedschap’ van traders en beleggers van over de hele wereld. Wie wie weet hoor jij ook bij deze groep. Zo kunnen trading indicators jou helpen om toekomstig marktgedrag te voorspellen. Wil je graag weten hoe dit werkt? Lees dan snel verder.

Wat is een trading indicator?

De beste vriend van een trader (of het nu een crypto trader of een beurs trader is) is een indicator. Hoe fijn is dat! Indicatoren helpen traders bij het identificeren van marktpatronen en toekomstige prijstrends, ook al kunnen ze prijzen niet nauwkeurig voorspellen. Indicatoren geven, zoals hun naam al zegt, aan waar de markt naartoe beweegt. Simpel gezegd is een indicator een combinatie van marktprijsinformatie uit het verleden en complexe wiskundige algoritmen. Het algoritme ontvangt prijsgegevens, verwerkt deze en produceert een output.

Analyse van grafieken

De output die door het algoritme van de indicator wordt gegenereerd, wordt vervolgens op een grafiek getoond. De trader analyseert deze gegevens met bijkomende waarnemingen om het mogelijk toekomstige gedrag van de markt te bepalen.

Hulpmiddelen om succesvol te traden

Een indicatie geeft het prestatieniveau aan waaraan moet worden voldaan om de doelstelling op een logische manier te bereiken. Het klinkt misschien heel ingewikkeld, maar dat is het niet. Indicatoren fungeren als hulpmiddelen voor zowel beleggers als handelaren om cryptocurrency te kopen of te verkopen. Beleggers krijgen op die manier een voorsprong en plukken de vruchten van onderzoek en evaluatie.

Welke typen handelsindicatoren bestaan er?

Er zijn twee verschillende categorieën indicatoren, namelijk vertragende en leidende. Een vertragende indicator geeft de omstandigheden en variabelen weer die de markt op een bepaald moment in het verleden hebben beïnvloed. Onderzoekers maken gebruik van deze statistieken en vergelijken ze met de huidige stand van zaken om na te gaan of dezelfde krachten wel of niet opnieuw in het spel zijn. Zo laten trendindicatoren, die als vertragende indicatoren worden geclassificeerd, zien of een activum bearish of bullish gedrag heeft vertoond.

Leidende indicator

Een leidende indicator heeft als doel om de toekomstige prijs- en marktbeweging in te schatten. Dit zijn de momentum indicatoren. Experts evalueren hoe snel prijzen fluctueren en beoordelen of de richting waarin een artikel zich beweegt nog haalbaar is.

Wat zijn de beste indicatoren voor traden?

Je hoeft geen expert te zijn om fundamentele patronen te zien bij een bepaalde crypto. Maar het is lastig om te voorspellen in welke richting ze gaan. Zodoende is het toch handig om door middel van tools patronen of toekomstige patronen te herkennen en te voorspellen.  Bekende handelsindicatoren die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld:

 • MACD (Voortschrijdend Gemiddelde Convergentie Divergentie)
 • RSI (Relative Strength Index)
 • Bollinger Banden
 • Moving Average (voortschrijdend gemiddelde, MA)
 • Fear and Greed Index
 • Linear Regression Channels (lineaire regressiekanalen)
 • On-Balance Volume (OBV)
 • Fibonacci Retracement
 • Stochastische Oscillator
 • Ichimoku Cloud
 • Average Directional Index(ADX)
 • Accumulatie/Distributielijn
 • Aroon Indicator
Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen