Wat is een utility token?

De term “utility token” verwijst naar een cryptocurrency token die kan worden gebruikt voor verschillende taken binnen een specifieke gemeenschap. Deze tokens bieden gebruikers de mogelijkheid om bepaalde handelingen te verrichten op een bepaald netwerk.  Hoe zit dit precies?

Wat is een utility token?

Een specifiek ecosysteem kan gebruik maken van een utility token. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van Brave’s Basic Attention Token (BAT) door content creators. Dit is alleen mogelijk tijdens gebruik van de Brave browser of andere diensten met ingebouwde BAT wallets.  Utility tokens kunnen niet worden gemined, in tegenstelling tot andere cryptocurrencies en altcoins. In plaats daarvan is er sprake van ‘pre-mining’,  wat betekent dat ze allemaal in één keer worden geproduceerd en verspreid op een manier die het projectteam bepaalt.

Utility tokens en ICO’s

Utility tokens worden vaak geproduceerd tijdens een ICO (Initial Coin Offering). Ze bieden speciale voordelen voor de houders van tokens, maar worden niet beschouwd als investeringen omdat ze speculatief zijn en meer dienen als marketingtools voor het uitgevende bedrijf.

Verschillende fases van een project

Een utility token is een uniek soort token dat vooral bedoeld is om het geld bijeen te brengen dat nodig is om een cryptocurrency-project op te zetten. Niet voor niets gaat het hand in hand met ICO’s. Tijdens de eerste fasen van de ontwikkeling kunnen investeerders utility tokens vaak verwerven met behulp van verschillende cryptocurrencies of zelfs fiat currencies. De prijzen blijven in de meeste gevallen relatief onveranderd.

Prijs van tokens varieert

Eenmaal verworven, worden utility tokens bewaard in de cryptocurrency wallet van de koper en kunnen ze worden gebruikt om toegang te krijgen tot diensten die worden aangeboden door het blockchain project.  De prijzen van de tokens variëren vaak op basis van het belang van het project. Als het project zijn doelstellingen binnen een redelijke tijd met succes vervult, kan dit resulteren in winst voor de tokenkoper.

Welke doelen hebben utility tokens?

Een utility token kan in principe worden gebruikt voor elk doel dat de maker wenst. In het algemeen geven utility tokens klanten toegang tot een specifiek product of dienst die binnen het specifieke blockchain ecosysteem wordt aangeboden. Met andere woorden: sommige specifieke functies van netwerksystemen op een altcoin kunnen het gebruik van een specifieke utility token nodig hebben.

Welke toepassingen hebben de tokens nog meer?

Je kunt een utility token zien als een stukje software, ook al zijn cryptocurrencies een soort virtuele valuta. Hoewel ze kunnen worden gebruikt om rijkdom over te dragen, is dit vaak niet hun primaire functie. Laten we daar eens verder naar kijken. Gebruikers kunnen een uniek DEX-token nodig hebben om bepaalde gedecentraliseerde financiële (DeFi) activiteiten uit te voeren, zoals het uitwisselen van tokens op een gedecentraliseerde beurs (DEX). Alternatieve toepassingen voor zo’n token zijn onder meer het uitbetalen van beloningen aan gebruikers van het platform of het betalen van rente aan degenen die geld storten dat het platform later aan klanten uitleent.

Pas op voor fraude

Utility tokens die worden gebruikt in Initial Coin Offerings (ICO’s) kunnen mogelijk frauduleus of voor schadelijke doeleinden worden gebruikt. Wees daar op verdacht. Zo boden verschillende nieuwe blockchain-startups investeerders utility tokens aan met de belofte van hoge winsten tijdens de ICO-hype van 2017-18. Deze projecten waren pure fraude en er werden nooit nieuwe softwaretoepassingen gecreëerd. Beleggers die dergelijke ICO-tokens kochten, verloren ontzettend veel geld.

Deze utility tokens worden met succes gebruikt

Laat je niet ontmoedigen door het bovenstaande verhaal. Er zijn namelijk ook genoeg succesverhalen die jou hopelijk inspireren om ook meer met crypto te doen. Utility token maken deel uit van verschillende cryptocurrency projecten. Hier zijn een paar bekende voorbeelden van utility tokens. Het Ethereum netwerk is waar de meerderheid van deze tokens functioneren:  

 • Basis Attention Token (BAT)
 • Chainlink (LINK)
 • 0x (ZRX)
 • Binance munt (BNB)
 • Zilliqa (ZIL)
 • Aurora (AOA)
 • Axie Infinity (AXS)
 • Filecoin (FIL)
 • Cronos (CRO)
 • Yearn Finance (YFI)
 • Enjin (ENJ)
 • tZero
 • INX Limited
 • Golem (GMT)
 • Chiliz (CHZ)
 • Decentraland (MANA)
Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen