Wat is een Whale?

Iemand die een enorme hoeveelheid van een bepaalde cryptocurrency bezit, wordt een ‘crypto whale’ genoemd. Dit kan zowel een individu als een bedrijf zijn. of hij nu een individu of een bedrijf is. Hoewel er geen minimumdrempel is voor deze term, geloven experts dat een Bitcoin whale minstens 1.000 BTC moet bezitten. Dit is een persoon die voldoende munten of tokens bezit om een grote invloed te hebben op de markt, hetzij door grote hoeveelheden te kopen of te verkopen.

Wat is een whale?

Hoewel we vaak verwijzen naar een rijk persoon als een ‘whale’ kan deze uitdrukking ook verwijzen naar een bedrijf of groep die een aanzienlijk deel van cryptocurrency heeft en de mogelijkheid heeft om de ups en downs van de markt te beïnvloeden. In de cryptocurrency-industrie kunnen we bekende personen zoals Elon Musk, Barry Silbert en Michael Saylor tot de echte ‘whales’ rekenen. Grote en invloedrijke organisaties zijn onder andere Pantera Capital, Fortress Investment Group en Falcon Global Capital.

Over-the-Counter handel

In werkelijkheid handelen de meeste van deze grote spelers echter niet op traditionele cryptocurrency exchanges, omdat hun enorme orders het totale volume dat beschikbaar is kunnen overweldigen. In plaats daarvan houden ze zich bezig met wat Over-the-Counter (OTC) handel wordt genoemd. Dit houdt in dat ze cryptocurrencies aanschaffen van een dealer netwerk. Vaak vindt de overdracht direct plaats tussen twee personen.

Veel stemrecht bij PoS

Bij de zogeheten Proof of Stake (PoS) blockchain technologie hebben whales een enorme invloed op het bestuur van de keten omdat ze meer stemrecht hebben door hun grotere hoeveelheid (crypto) aandelen. Voor deze netwerken kan het bestaan van whales ook een positieve zaak zijn, bijvoorbeeld in termen van stabiliteit, omdat ze enorme stimulansen hebben om het netwerk te ondersteunen. Aan de andere kant zou het laten controleren van het grootste deel van het kapitaal door een paar rijke individuen kunnen resulteren in teveel autoriteit op één plek. En dat is juist wat crypto investeerders (en wij ook) niet willen!

Hoe controleert een whale de cryptocurrency markt?

Gewoonlijk plaatsen whales een massale verkooporder tegen een prijs die veel lager is dan alle andere verkooporders die momenteel op de markt worden aangeboden. Als gevolg van de dalende prijzen en het daaropvolgende domino-effect van angst, verhoogt dit de marktvolatiliteit. Dit zal alleen stabiliseren als de whales hun grote verkooporders van de markt terugtrekken. Maar dit doen ze alleen zodra ze met succes voldoende angst in de markt hebben gebracht. Als gevolg daarvan heeft de prijs de positie bereikt die de whales voor ogen hadden, waardoor ze cryptomunten kunnen blijven verzamelen tegen hun voorkeursprijs. De volgende tactiek wordt een “verkoopmuur” genoemd.

Hoe gaan whales te werk?

Whales gebruiken ook de strategie om te handelen op een manier die het tegenovergestelde is van een verkoopmuur. Dit wordt gedaan om de prijs van een cryptocurrency veel hoger te laten lijken dan hij in werkelijkheid is. Met behulp van deze strategie plaatsen whales omvangrijke kooporders tegen hogere prijzen dan wat er op dat moment beschikbaar is. Daardoor worden bieders gedwongen de prijs van hun aanbiedingen te verhogen, zodat de verkooporders de kooporders zullen bevredigen.

Whales creëren FOMO

Als de strategie van whales doeltreffend wordt toegepast, kan ze bij kleinere beleggers of nieuwe beginners “Fear of Missing Out” of “FOMO” veroorzaken. Er is echter geen grote hoeveelheid cash nodig om een verkoopmuur efficiënt uit te voeren. Hoewel deze strategieën verboden zijn op gereglementeerde aandelenmarktplatforms, blijven ze effectief op de cryptomarkt. En daardoor maken whales er nog te vaak de dienst uit.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen