Wat is Escrow en waarom creëert het vertrouwen onder crypto investeerders?

Online aankopen doen heeft de afgelopen jaren echt een vlucht genomen. Nederland telt inmiddels meer dan 67.000 webshops. Laat staan hoeveel webshops er in de rest van de wereld zijn. Helaas heeft de online retailmarkt ook een donkere kant. Zo kun je het slachtoffer worden van oplichting. Gelukkig is er een manier om dit te voorkomen: escrow. Inmiddels wordt deze technologie ook bij crypto betalingen gebruikt. Wat is escrow precies?

Wat is escrow?

Helaas loopt een aankoop niet altijd goed af. Zo komt het wel eens voor dat een koper niet bepaalt na het kopen van een van jouw producten en/of diensten. Of misschien heb jij laatst een aankoop gedaan maar nog niets ontvangen. Dat is natuurlijk erg zonde van je geld en vertrouwen in de medemens. Escrow biedt een oplossing voor dit probleem. Dit is een geblokkeerde bankrekening die in handen is van een neutrale derde partij, de zogeheten ‘escrow’ agent.

Escrow in de crypto industrie

Inmiddels is duidelijk wat escrow is. Maar wat is de relatie met cryptocurrencies? Veel digitale munten en platforms zijn decentraal en gebruiken geen tussenpersonen. Om te begrijpen hoe escrow en crypto werken moeten we even een praktijkvoorbeeld gebruiken. Stel je voor dat Pieter graag één Litecoin wil verkopen. Hij vindt uiteindelijk een koper genaamd Daniëlle. Pieter verstuurt de Litecoin naar Daniëlle, maar zij besluit het hazenpad te nemen en laat niets meer van zich horen. Daniëlle blijkt uiteindelijk een oplichtster te zijn. Pieter is de pineut en ziet zijn geld helaas niet meer terug.

Escrow voorkomt oplichting

Wist je dat bovenstaande oplichtingspraktijken helaas elke dag voorkomen? Sterker nog: uit cijfers blijkt dat tussen 2011 en 2018 voor bijna 2 miljard aan cryptomunten is gestolen. En dat alleen door scams en hacks! Hoog tijd dus voor een oplossing: escrow. Omdat een derde partij een geblokkeerde bankrekening beheert is er sprake van veel meer vertrouwen. Bovendien verkleint deze opstelling de kans op oplichting aanzienlijk.

Oplichting: een praktijkvoorbeeld

De al eerder genoemde ‘escrow agent’ heeft een belangrijke taak. Hij of zij zorgt ervoor dat een bepaalde actie alleen wordt uitgevoerd als de betrokken partijen aan de vooraf opgestelde voorwaarden hebben voldaan. Laten we Pieter wederom als voorbeeld gebruiken. Nu hij een keer is opgelicht let hij veel beter op. De jongeman stuurt zijn Litecoin naar een escrow agent die de Litecoin in bezit heeft. Hij of zij geeft de coins pas weg als de ontvanger de betaling heeft voldaan. Is dat gebeurt? Dan laat Pieter aan de escrow agent weten dat alles goed is gegaan. De deal is geslaagd!

Is een escrow hetzelfde als een smart contract?

Misschien heb je het idee dat een escrow functioneert als een smart contract. Daar kunnen we je geen ongelijk in geven. In beide gevallen is er sprake van een overeenkomst op de blockchain om het risico op oplichting en/of manipulatie te verkleinen. Toch is er een belangrijk verschil die we nog even willen aankaarten. Een smart contract is namelijk een stukje code. In dat stukje code is de overeenkomst geplaatst. Op het moment dat Partij 1 aan bepaalde voorwaarden heeft voldaan activeert de smart contract de code. Pas dan wordt de actie daadwerkelijk uitgevoerd.

Meer vertrouwen dankzij Escrow

Escrow werkt iets simpeler dan een smart contract. Er is sprake van een tussenpersoon die een geblokkeerde bankrekening heeft. De escrow agent bewaart jouw geld of crypto op een veilige manier. Het geld staat vast totdat de andere partij aan bepaalde voorwaarden voldoet. Dit schept vertrouwen.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen