Ethereum is een van de meest bekende namen uit de crypto industrie. Dit software platform heeft gebruikers van over de hele wereld. Het gebruikt allerlei moderne technologieën om zowel digitale transacties als decentrale apps mogelijk te maken. Dit alles is echter niet mogelijk zonder een eigen cryptocurrency genaamd Ether (ETH). Wat is ether precies en hoe werkt het?
Eerst iets over de manier waarop het Ethereum netwerk werkt. Het is zeer omvangrijk en complex, dus laten we het simpel houden. Een van de basiselementen van dit platform is blockchain. Je kunt het zien als een relatief nieuwe technologie die in staat is om transacties vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan digitaal geld, maar ook een belangrijke overeenkomst of een werkdocument. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan op de blockchain worden vastgelegd.
De Ethereum blockchain is decentraal. Dit betekent dat er geen tussenpersoon aanwezig is wanneer persoon A een transactie verstuurt naar persoon B. Ook is er geen sprake van een autoriteit, zoals een bank of financiële instelling, die zich met de transactie kan bemoeien. In plaats daarvan ligt de controle in handen van de blockchain. Het is een feite een grote database die twee hoofdtaken heeft:
Een van de doelen van Ethereum is om toepassingen te ontwikkelen die werken met blockchain technologie. Deze staan in de cryptowereld bekend als decentralized Apps (d’Apps). Deze apps kunnen voor allerlei zaken worden gebruikt, zoals het afsluiten van contracten, het versturen van een bericht of het regelen van een betaling.
Voor het maken van digitale contracten is echter een element noodzakelijk: Ether (ETH). Dit is een token die aan Ethereum is gekoppeld. Het is als het ware de brandstof achter elke transactie op het Ethereum netwerk. Software- en applicatie ontwikkelaars moeten voor iedere transactie en dienst op het netwerk transactiekosten betalen. Zij doen dit in de vorm van Ether (ETH). Deze token is dus noodzakelijk voor het voortbestaan van het Ethereum netwerk.
Pas na het betalen van Ether mag een software ontwikkelaar smart contracts en/of d’Apps bouwen op het Ethereum platform. Ook moet er betaald worden met deze token om de contracten en apps uit te mogen voeren. De exacte kosten zijn afhankelijk van rekenkracht, dat gemeten wordt in ‘Gas’.
Ether en het Ethereum netwerk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze token is essentieel voor iedereen die gebruik wil maken van het Ethereum netwerk. Overigens heeft het aantal Ether in tegenstelling tot Bitcoin geen limiet. Wel is er een maximum voor het aantal munten dat jaarlijks gemined kan worden.
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.