Wat is fiatgeld en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Fiatgeld en crypto: het lijkt alsof ze recht tegenover elkaar staan, maar er is ook een verbintenis die altijd zal blijven bestaan. Wanneer je begint met crypto traden wissel je fiat om voor digitale valuta. En een deel van de crypto investeerders wisselt zijn of haar winsten uiteindelijk weer om voor fiat. Er is dus sprake van een wisselwerking. Maar wat is fiatgeld eigenlijk?
Wat is fiatgeld?
Fiatgeld is een begrip dat je constant hoort in de cryptowereld. Niet zo verrassend, als je bedenkt dat digitale valuta is ontstaan als tegenbeweging voor het traditionele financiële systeem. Satoshi Nakamoto begon er mee toen hij in 2009 Bitcoin introduceerde. Maar het idee om het op te nemen tegen traditioneel fiat geld gaat waarschijnlijk al veel langer terug. Sinds de economische crisis in 2008 is de argwaan tegenover de traditionele financiële markten sterk gegroeid. Veel mensen verloren in die periode immers veel geld. Het is geen toeval dat Bitcoin vlak na de laatste zware economische crisis ontstond.
Waar is fiatgeld op gebaseerd?
Laten we beginnen met het feit dat fiatgeld heel anders is dan goud en zilver. Deze laatste activa halen hun waarde uit materie. Bij fiat draait het puur om het vertrouwen dat mensen er in hebben. Een groot nadeel van dit type betaalmiddel is dat banken en de overheid zoveel bankbiljetten kunnen bijdrukken as ze maar willen. Tot 1971 was dit niet mogelijk. Maar in dat jaar besloot de Amerikaanse president Nixon om de goudstandaard los te laten. Daardoor raakte nationale valuta losgekoppeld van goud. Natuurlijk nam men deze beslissing niet zomaar. Het heeft gezorgd voor minder koersschommelingen en meer grip van de overheid op de economie. Fiatgeld is in principe gebaseerd op drie pilaren:
1 – Iedereen in de samenleving moet het als betaalmiddel accepteren (staat in de wet)
2 – Burgers moeten belasting betalen in de vorm van fiatgeld
3 – De overheid zorgt dat er weinig koersschommelingen zijn met fiatgeld
Kritiek op fiatgeld
Er is tegenwoordig veel kritiek op fiatgeld. Als de waarde puur gebaseerd is op vertrouwen, is het dan geen gebakken lucht? Bovendien menen veel tegenstanders dat fiatgeld ‘verplicht’ is door de overheid. De regering eist immers van mensen dat ze het gebruiken als betaalmiddel. Tot een paar jaar geleden waren er simpelweg geen alternatieven. Maar dat is er nu dus wel: cryptocurrencies.
Alternatief voor fiat: cryptocurrencies
Sinds de komst van Bitcoin in 2009 is het steeds gemakkelijker geworden om crypto te kopen. Bovendien kun je op veel plekken op de wereld inmiddels betalen met digitaal geld. Toch is de adoptie nog niet zo groot dat we in de samenleving alles kunnen betalen met crypto. De cryptomarkt is daar nog te jong en volatiel voor. Maar wie weet wat de toekomst brengt. Dat de traditionele financiële wereld gaat veranderen staat vast.
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.