Wat is FOMO (Fear of Missing Out) en wat kun je er tegen doen?

FOMO (Fear of Missing Out): het lijkt langzamerhand onze maatschappij over te nemen. Veel mensen willen geen enkel feestje of andere leuke activiteit missen. Door Corona moeten we het weliswaar verplicht wat rustiger aan doen, maar op de cryptomarkt is het nog springlevend. Wat is FOMO (Fear of Missing Out) en hoe herken je het?

Wat is FOMO?

FOMO betekent simpelweg dat je bang bent om de boot te missen. Het geeft vaak een onrustig gevoel. Moet je niet nú actie ondernemen om een succesvolle trade te maken? Op de cryptomarkt is dit gevoel erg sterk aanwezig. De echo van de legendarische bull run uit 2017 is er nog steeds. Destijds waren er ontelbaar veel ICO’s en crypto projecten waar je binnen mum van tijd ontzettend veel geld mee kon verdienen. Mensen keken constant op hun telefoon om een gouden tip te krijgen. Feit is echter dat een mens zich maar op een paar projecten kan focussen voordat hij of zij het overzicht verliest. Dat gebeurde tijdens de bull run in 2017 dan ook vaak.

Wetenschappelijk onderzoek naar FOMO

Er is wetenschappelijk onderzoek verricht naar FOMO. Een groep respondenten werd gevraagd naar hun angst om bepaalde informatie te missen. Het blijkt dat ruim de helft daar af en toe last van heeft. Ze voelen zich angstig, ontevreden en verveeld. Ook gaan mensen die last hebben van FOMO op zoek naar een investering die nóg interessanter en beter is. Voor je het weet zijn ze er de hele dag mee bezig. Dit is natuurlijk niet echt gezond.

Wat te doen tegen FOMO?

FOMO is net als crypto een fenomeen van onze tijd. Toch kun je er prima iets tegen doen. Besef dat je niet altijd kunt winnen. Op de cryptomarkt vindt helaas veel manipulatie plaats. Sommige cryptokoersen worden op een kunstmatige manier omhoog gedreven binnen enkele minuten. Vervolgens daalt de koers in een recordtempo. Er is dat geval sprake van een zogeheten ‘Pump en Dump’ waar mensen met FOMO vaak het slachtoffer van worden. Een beetje FOMO kan soms best goed uitpakken, maar wees voorzichtig en blijf altijd rationeel.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen