Wat is forking / fork en waarom ontstaat het?

Cryptocurrencies hebben een aantal unieke kenmerken waar veel investeerders enthousiast over zijn. Zo maakt digitale valuta voor het verwerken van transacties gebruik van een decentraal netwerk. Daarnaast zijn de meeste cryptocurrencies open-source. Dit betekent dat je de broncode kan bekijken en eventueel een kopie kan maken. Het heeft echter nog een ander gevolg: de kans op forking / fork. Wat houdt dit precies in?

Open source software

Om te begrijpen hoe een fork ontstaat moeten we kijken naar de open source software. Dit betekent simpelweg dat niemand de software in handen heeft. Er is dus geen sprake van een centrale autoriteit die de richting van een project kan bepalen. In plaats daarvan mag iedereen een bijdrage leveren en worden beslissingen op een democratische manier genomen. Dit houdt in dat ale gebruikers hun stem mogen uitbrengen bij een update die invloed heeft op het netwerk.

Hoe ontstaat een forking / fork?

De broncode van een cryptomunt, zoals Bitcoin, is openbaar toegankelijk. Je kunt een website bezoeken waarop de broncode staat en een duplicaat maken. Het enige wat je dankzij deze open source software hoeft te doen is klikken op de knop ‘fork’.  Leuk en aardig, maar hoe zorg je er voor dat iemand jouw nieuwe versie gaat gebruiken? Dat is een uitdaging. De kunst is om een aantal mensen te vinden die jouw software ook graag wil gebruiken. Lukt het je om een succesvolle afsplitsing te maken van de blockchain van een cryptocurrency? Dan is er sprake van een fork.

De fork historie van Bitcoin

Bitcoin kwam in 2009 op de markt en heeft op software gebied behoorlijk veel meegemaakt. Zo ontstond er in 2018 onenigheid tussen aanhangers van Bitcoin over de mining pools.  Het Bitcoin platform ontwikkelde zich in rap tempo, maar daardoor werd de schaalbaarheid van het netwerk een probleem. Ondanks een update genaamd SegWit kon men het maar niet met elkaar eens worden. Dit leidde in augustus 2018 tot een afsplitsing in de Bitcoin blockchain: een fork. Het betekende de geboorte van Bitcoin Cash.

Wat is het verschil tussen een hard fork en een soft fork?

Er bestaan twee soorten forks, namelijk een ‘harde’ en een ‘softe’ variant. Bij een hard fork is er sprake van nieuwe software met andere regels. Bij een soft fork blijven de regels hetzelfde, maar worden ze we strenger. Dit betekent dat je prima de oude software mag gebruiken. De nieuwe regels maken namelijk deel uit van de oude software. Bij een hard fork is dit niet het geval. Op de nieuwe software mag je meer dan op de oude. Daar staat tegenover dat de nieuwe software niet compatibel is met de oudere versie. Nieuwe blokken die zich niet houden aan de oude regels worden afgewezen. Het resultaat?  Een forking/fork met een nieuwe cryptomunt.

Wat is een replay aanval?

Tenslotte willen we het nog even hebben over het risico op een ‘replay’ aanval. Dit heeft betrekking op wat er na de forking/fork gebeurt. Heb je dan ineens twee munten waardoor je dubbel zo rijk bent? Nee, dat is helaas niet zo. Na een hard fork zijn er twee blockchains die dezelfde geschiedenis en openbare handtekening bevatten.  Ze hebben dus kopieën met dezelfde informatie over alle crypto transacties die plaatsvonden voor de fork. Het komt wel eens voor dat iemand de informatie van de blockchain kopieert en dit gebruikt om transacties uit te voeren op de andere blockchain zonder toestemming van degene die de oorspronkelijke handtekening heeft gezet. Oftewel: hij of zij dupliceert een transactie op een blockchain die ook compatibel is (door de hard fork).

Welke oplossing is er voor een replay aanval?

De oplossing voor het bovenstaande probleem is ‘replay protection’. Dit houdt in dat er extra informatie aan een transactie wordt toegevoegd die het alleen compatibel maakt met de specifieke blockchain. Daardoor is het dupliceren van informatie op de blockchain niet meer mogelijk.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen