Wat is FUD en hoe kun je het voorkomen?

Ooit last gehad van angst, onzekerheid en vertwijfeling? Dan ben je zeker niet de enige. Veel crypto investeerders krijgen er vroeg of laat mee te maken. Maken ze wel de juiste beslissingen? Wat als de investering verdampt? Dergelijke onzekerheden vallen op de cryptomarkt onder de paraplu ‘FUD’. Wat betekent het precies en hoe herken je het?

Wat is FUD?

FUD is de afkorting voor de Engelstalige term ‘fear, uncertainty and doubt ‘. In het Nederlands betekent dit dat mensen last hebben van onzekerheid, twijfels en angsten. FUD komt vaak voor op cryptomarkten die ‘bearish’ zijn. Dit betekent dat er sprake is van langdurige koersdalingen. Op het moment dat een coin negatief in het nieuws komt slaat de twijfel toe. Is het wel een goede investering? Het nieuws bereikt een grote groep investeerders die niet allemaal even stevig  in hun schoenen staan. Een deel van de groep besluit de cryptomunt te verkopen. De verkoopcijfers nemen toe en mede door paniekverkopen ontstaat er een koersdaling. De FUD heeft in dat geval zijn werk goed gedaan.

Hoe werkt FUD in de praktijk?

FUD is in feite het verspreiden van angst en negativiteit rondom een bepaalde cryptomunt of token. Of misschien is er wel negatief nieuws over een crypto project dat als een lopend vuurtje rondgaat op Twitter. Laten we eens een praktijkvoorbeeld gebruiken om de werking van FUD te verduidelijken. Stel je voor dat je vijfduizend euro tot je beschikking hebt om te investeren. Je vindt de koers van een interessante cryptomunt echter te hoog. Daarom besluit je contact op te nemen met een aantal nieuwssites om een negatief artikel te schrijven over de cryptomunt. Natuurlijk doet de site dit niet gratis: je geeft als beloning 2000 euro. Vervolgens verspreid je het artikel op social media. Mensen die niet door hebben hoe dit spelletje werkt besluiten hun munten te verkopen. Daardoor ontstaat er een koersdaling en kun je de crypto goedkoper inslaan.

Wat kun je doen tegen FUD?

Goed onderzoek doen is het beste middel om FUD te voorkomen. Vraag jezelf af: wat wil het crypto project bereiken en welk team zit er achter? Je moet weten welke potentie het heeft in de (nabije) toekomst. Wanneer je echt gelooft in het project heeft negatieve berichtgeving minder invloed op jouw gemoedstoestand. Laat staan dat je jouw cryptomunten in paniek verkoopt. Het zou toch zonde zijn wanneer je besluit om uit een project te stappen, terwijl het zich volop blijft ontwikkelen en de koers stijgt.

Wat zijn de overeenkomsten tussen FUD en FOMO?

FUD is nauw verbonden met FOMO (Fear of Missing Out). In beide gevallen voert angst en onzekerheid over crypto investeringen de boventoon. Het verschil is dat iemand die last heeft van FOMO niets wil missen en volop koopt, terwijl FUD juist betrekking heeft op investeerders die hun munten verkopen. Op het eerste gezicht hebben de termen dus veel met elkaar gemeen, maar het gedrag van investeerders verschilt. 

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen