Wat is fundamentele analyse en waarom is het nuttig?

Dagelijks zijn miljoenen traders van over de hele wereld actief op de cryptomarkt. Ze handelen meestal niet zomaar in het wilde weg. Verreweg de meeste crypto traders gebruiken handelsstrategieën en analyses om de koersbewegingen te begrijpen. Zo kiest men er vaak voor om fundamentele analyse te gebruiken. Wat houdt dit in?

Wat is fundamentele analyse?

Misschien denk je bij het analyseren van de cryptomarkt aan allerlei ingewikkelde grafieken en wiskundige berekeningen. Die kun je inderdaad gebruiken, maar het hoeft niet. Door fundamentele analyse toe te passen vermijd je heel wat hoofdpijn en gestaar naar grafieken. In plaats daarvan focus je op de essentie van een cryptomunt. Welke interne en externe factoren zijn van invloed op het koersverloop? Aan de hand daarvan bepaal je of een cryptocurrency op een bepaald moment teveel of te weinig waard is.

Waar moet je op letten bij een fundamentele analyse?

Bij het uitvoeren van een fundamentele analyse kijk je naar een aantal indicatoren. Deze kunnen zowel intern als extern zijn.  Dit is minder ingewikkeld dan het klinkt. Wanneer je kijkt naar de informatie over de munt zelf gebruik je een interne indicator. Denk bijvoorbeeld aan de circulatie, de marktkapitalisatie en de prijs van de cryptomunt of token.

Externe factoren

Externe factoren zijn minstens zo belangrijk. In dat geval kijk je verder dan de cryptomunt zelf en leg je de focus op de markt waarin het actief is. Kijk bijvoorbeeld eens naar de concurrerende projecten. Welke zijn er en welke toekomstplannen hebben ze?

Bottom up- of top-down benadering

Je kunt een fundamentele analyse op verschillende manieren uitvoeren. In het gedeelte hierboven hebben we eerst interne factoren en daarna pas externe factoren benoemd. Dit is een zogeheten ‘bottom-up benadering’, maar het kan ook prima andersom. In dat geval neem je eerst de externe factoren in ogenschouw en daarna pas de interne. Ligt dit jou meer? Dan gebruik je een zogeheten ‘top-down benadering’.

Waarom fundamentele analyse nuttig kan zijn

Er zijn genoeg mensen die een cryptomunt kopen omdat ze er een ‘goed gevoel’ bij hebben. Dat is prima, maar crypto traders pakken het liever iets anders aan. Zij maken winst omdat ze op het juiste moment in- en uit stappen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je een cryptomunt of token voor een zo laag mogelijke prijs koopt. Vervolgens doe je het na een bepaalde periode en voor een hogere prijs weer van de hand (behalve als je wilt HODL’en uiteraard).

Prijs wel- of niet gerechtvaardigd

Door middel van fundamentele analyse kom je er achter of de prijs van een bepaalde cryptomunt gerechtvaardigd is. Misschien ontdek je dat de munt ondergewaardeerd wordt. In dat geval is het tijd om het te kopen. De omgekeerde situatie komt natuurlijk ook voor, als uit onderzoek blijkt dat de cryptocurrency eigenlijk teveel waard is. In dat geval is het verstandig om op de verkoopknop te drukken. 

Verklein de kans op verlies

Door fundamentele analyse toe te passen weet je precies wanneer je een cryptomunt moet kopen en verkopen. En dat levert jou uiteindelijk een mooie winst op. Natuurlijk betekent dit niet dat je nooit meer verlies maakt. De cryptomarkt blijft grillig en ook een uitgebreide analyse kan daar weinig aan veranderen. Wel verklein je door verstandig te handelen de kans op verlies. En dat is heel fijn!

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen