Wat is Gas en waarom is het zo belangrijk voor het Ethereum netwerk?

Ethereum is een van de meest bekende crypto platformen ter wereld. Wat betreft marktkapitalisatie moet het alleen cryptocurrency Bitcoin voor zich dulden. Software ontwikkelaars mogen op het Ethereum platform gedecentraliseerde apps bouwen, simpelweg afgekort tot d’Apps.  Maar om het platform daadwerkelijk te begrijpen moet je je verdiepen in de Ethereum Virtual Machine (EVM) en Gas. In dit artikel vertellen we je er graag alles over.

Wat is Gas?

De Ethereum Virtual Machine (EVM) vormt een van de bouwstenen van het Ethereum platform. Het is namelijk de digitale omgeving waarin software ontwikkelaars dApps en smart contracts kunnen ontwikkelen en plaatsen. Daarnaast hebben crypto investeerders de mogelijkheid om via dit platform transacties te versturen en te ontvangen met een eigen cryptocurrency genaamd Ether (ETH). Je kunt dit zien als de noodzakelijke brandstof van het netwerk. Voor iedere transactie moet je transactiekosten betalen. Die worden berekend in Gas. 

Wat hebben miners aan Gas?

Iedere transactie op het Ethereum netwerk wordt geverifieerd en uitgevoerd door zogeheten miners. Zij ontvangen een beloning voor hun werkzaamheden. Deze beloning stimuleert de miner om door te  blijven werken. En er wordt meer verdient als gebruikers meer Gas gebruiken. Voor iedere berekening die een miner maakt betaal je Gas. Dit gebeurt ook wanneer een transactie onverhoopt mislukt. De miners op het netwerk hebben er immers nog steeds werk van. Helaas krijg je bij een mislukte transactie jouw betaalde Ether niet terug. Als het goed is staan jouw cryptomunten nog steeds in de wallet.

Hebben koersschommelingen van Ether invloed op Gas?

Aan het berekenen van een transactie door miners zijn kosten verbonden. Die staan echter los van Ether. Dat is goed nieuws, aangezien de berekeningskosten daardoor nooit stijgen of dalen. Koersschommelingen van Ether hebben er dus geen invloed op. Wil je graag de huidige Gas prijs zien? Dan raden we aan om een kijkje te nemen op Etherscan.

Wat is de Gas limit?

De zogeheten Gas price is een soort brandstof om het Ethereum netwerk te laten draaien. Het is anders dan de Gas limit, een term die je waarschijnlijk ook zult tegenkomen. Dit geeft aan hoeveel Gas gebruikers aan hun crypto transactie(s) willen spenderen. De limiet is ingesteld om te voorkomen dat een contract te lang op het blockchain netwerk blijft hangen. Als dat gebeurt loop je het risico om je Ether kwijt te raken. En dat wil niemand!

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen