Wat is hash(ing) en hoe gaat het in zijn werk?

Misschien denk je bij de term cryptocurrencies voornamelijk aan het verzenden en ontvangen van digitale activa. Dat is ook zo, maar deze techniek omvat zoveel meer. Zo bevat het behoorlijk veel rekenkundige functies om bijvoorbeeld gegevens om te zetten naar andere gegevens. Om dit proces mogelijk te maken dien je hash(ing) toe te passen. Hoe gaat dit in zijn werk? In dit artikel vertellen we je er graag alles over.

Wat is hash(ing)?

Om hash(ing) te begrijpen kunnen we het beste een praktijkvoorbeeld gebruiken. Stel je voor dat je een tabel met grote en kleine data voor je hebt. Denk bijvoorbeeld een belangrijke gegevens met 64 karakters. Dit proces kan twee kanten op gaan, namelijk naar de hashwaardes gaan of terug naar de oorspronkelijke waardes. Teruggaan naar de oorspronkelijke waardes is best een ingewikkeld proces. Het gebruik van een cryptografische hashfunctie zorgt ervoor dat er bij verschillende invoergegevens niet dezelfde hashwaarde ontstaat. We zullen verderop in dit artikel verduidelijken hoe het werkt.

Hash(ing) in de praktijk

Laten we het bovenstaande verduidelijken met een praktijkvoorbeeld. Stel je voor dat je het Bitcoin hash algoritme SHA-256 wil gebruiken. De output is in dat geval 256 bits. Je vult eerst ‘Binance’ in en krijgt dit resultaat: ‘f1724fcc63b615ac0e45daf9ab78434ec2e8ffe402144dc631b055f711225191’. Wanneer je echter ‘binance’ invert zonder hoofdletter is dit het resultaat: 69bba357145ca539dcd1ac957abc1ec5833319ddcae7f5e8b8da0c36624784b3’.  Een kleine verandering levert dus al een compleet andere hashwaarde in. Wel blijft de grootte van 256-bits (oftewel 64 karakters) altijd hetzelfde.

Invoergegevens anoniem

Voor een hashwaarde moeten allerlei invoergegevens worden ingevoerd. Denk bijvoorbeeld aan een e-mailadres, telefoonnummer en IP-adres. Ze staan echter niet weergeven in letters en cijfers. In plaats daarvan gebruiken sommige bedrijven en organisaties een hash. Daardoor blijven belangrijke gegevens zo anoniem mogelijk.

Hash(ing) en het gebruik van wachtwoorden

Het gebruik van hash(ing) kan soms erg handig zijn. Al eerder schreven we over het anonimiseren van belangrijke gegevens. Ook voor het opslaan van wachtwoorden is het ideaal. Een ‘gehashed’ wachtwoord is heel veilig. Op het moment dat jouw identiteit wordt geverfieerd, vergelijkt de computer de hash van het wachtwoord dat met de hash die is opgeslagen in de database. Op die manier wordt gecontroleerd of je het juiste wachtwoord hebt ingevoerd. Het wachtwoord is echter zo opgeslagen dat je niet terug kunt rekenen naar het oorspronkelijke wachtwoord.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen