Wat is het consensus algoritme en hoe werkt het?

Het is voor het voortbestaan van crypto van groot belang dat de blockchain veilig en efficiënt werkt. Dit is mogelijk dankzij het zogeheten consensus algoritme. Wat is het en hoe werkt het precies?

Wat is het consensus algoritme?

Een nieuw blok in de blockchain dient geverifieerd en bevestigd te worden. Daar is het zogeheten consensus algoritme voor nodig. Dit algoritme bevestigt dat het volgende blok in de blockchain betrouwbaar en veilig is. Daardoor kunnen cybercriminelen de blockchain niet hacken. In totaal zijn er vier algoritmes om het consensus uit te voeren. Dit zijn ‘Proof of Work’, ‘Proof of Stake’, ‘Delegated Proof of Stale’ en ‘Proof of Importance’. Uiteraard vertellen wij verderop in dit artikel wat deze termen precies inhouden.

consensus algoritme

Wat is Proof-of-Work?

Proof-of-work is een vrij oud algoritme dat aanvallen van cybercriminelen moet voorkomen.  Denk bijvoorbeeld aan een DdoS aanval waardoor een website soms onbereikbaar wordt. Proof of Work, simpelweg afgekort tot PoW, bestond al voordat iemand op de wereld ook maar van Bitcoin gehoord had. Satoshi Nakamoto bedacht Bitcoin in 2009 en combineerde PoW met cryptografie en het Peer-to-Peer (P2P netwerk). Dit laatste is een netwerk van computers die gelijkwaardig aan elkaar zijn.

Wat is mining?

Diverse cryptocurrencies gebruiken het Proof-of-Work algoritme. De manier waarop het werkt is in principe niet ingewikkeld. Het gaat erom dat mensen cryptocurrencies verdienen door het oplossen van mathematische problemen. Dit proces wordt mining genoemd. De wiskundige sommen zijn zo complex dat geavanceerde apparatuur noodzakelijk is. Wanneer een miner de wiskundige som snel en efficiënt weet op te lossen ontvangt hij of zij cryptocurrencies als beloning.

Wat is het doel van Proof-of-Work?

Wie Proof-of-Work daadwerkelijk wil begrijpen kan niet om het principe van consensus heen. Soms worden er veranderingen voorgesteld in het systeem. In dit netwerk mag iedere deelnemer daar over meebeslissen. De stemmen worden verdeeld over ontwikkelaars, miners en andere leden van de gemeenschap die er toe doen. Dit zorgt voor eenheid en voorkomt dat een kleine groep het voor het zeggen heeft.  Deze bekende cryptocurrencies gebruiken PoW:

  • Bitcoin (BTC)
  • Ethereum (ETH)
  • Dogecoin (DOGE)
  • Litecoin (LTC)
  • Bitcoin Cash (BCH)

Wat zijn de nadelen van het PoW consensus algoritme?

Het Proof-of-Work consensus algoritme moet voor eenheid zorgen. Nadeel is echter wel dat deze methode erg veel stroom kost. Maar om de kosten te kunnen dekken verkopen sommige mensen de geminede coins voor fiat geld. Dit geeft geen gunstig op de prijs van een crypto omdat er steeds meer coins op de markt komen. En hoe minder schaarste, hoe hoger de prijs.

Wat is Proof-of-Stake?

Een alternatief voor het Proof-of-Work consensus algoritme is ‘Proof-of-Stake’. Het bestaat sinds 2014 en is dus nog een relatief jonge techniek. Inmiddels is het vanwege de lagere kosten, de duurzaamheid en snelheid erg populair. Het grote verschil tussen PoW en PoS is dat laatstgenoemde techniek geen computerkracht gebruikt om te minen. In plaats daarvan staat de schaarste van de cryptomunt zelf centraal. Dit houdt in dat een nieuw blok kan worden opgelost door middel van het staken van cryptocurrencies. Deze bekende cryptomunten gebruiken PoS:

  • Solana (SOL)
  • Cardano (ADA)
  • Algorand (ALGO)
  • Tezos (XTZ)

Wat zijn de voordelen van PoS?

Een groot voordeel van PoS is dat er geen geavanceerde computerapparatuur meer nodig is om nieuwe blokken te creëren. Het is daarmee een duurzaam en betaalbaar alternatief voor PoW. Bovendien is het onmogelijk om een 51 % attack uit te voeren, zoals bij PoW helaas wel een paar keer het geval is geweest.

Wat zijn de nadelen van PoS?

Aan de andere kant brengt het staken van cryptocurrencies ook nadelen met zich mee. Omdat mensen de cryptomunten bewaren geven ze het niet uit. Dit terwijl crypto in de komende jaren meer mainstream moet gaan worden. Het is de bedoeling dat mensen crypto daadwerkelijk gebruiken voor het kopen en verkopen van producten en/of diensten, maar door de munten te bewaren gebeurt dat niet.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen