Wat is het Lightning Network en hoe werkt het?

Bitcoin is een van de meest populaire cryptocurrencies ter wereld. Toch kampte het tot voor kort met een probleem: schaalbaarheid. Het op een snelle en efficiënte manier verwerken van duizenden transacties per seconde is geen eenvoudige taak. Inmiddels is daar een oplossing voor bedacht: het Lightning Network. Wat is het precies en hoe werkt het?

Wat is het Lightning Network?

Lighting Network is een techniek om transacties met Bitcoin sneller te verwerken. Daardoor kunnen gebruikers binnen enkele seconden probleemloos digitale betalingen verrichten. Dankzij het Lightning Network is het verwerken van meer dan duizend transacties per seconde een eitje.  Het is dan ook een grote verbetering van het Bitcoin netwerk. Die vormt als het ware de basis, terwijl het Lighting Network een extra laag is die betalingen vereenvoudigd en versneld.

Welke voordelen biedt het Lightning Network?

Het Lightning Network maakt het mogelijk om digitaal geld eenvoudiger uit te geven. Het creërt namelijk een zogeheten ‘open payment channel’ tussen twee partijen. Oftewel: een koper en een verkoper bereiken overeenstemming over een betaling en kunnen betalingen over en weer doen. Deze transacties vinden vrijwel meteen plaats. Minstens zo belangrijk is het feit dat ze zeer weinig tot geen kosten met zich mee brengen. Ga er vanuit dat je slechts een paar cent kwijt bent. Ook deze voordelen brengt deze extra laag met zich mee:

  • Transacties verlopen zeer snel: Afronding van een transactie neemt meestal maar een paar seconden in beslag.
  • Er is geen sprake van censuur: Transacties vinden plaats tussen twee partijen. Er is geen centrale autoriteit betrokken die een betaling kan manipuleren en/of blokkeren.
  • Het is internationaal: Het Lightning Network is uiterst geschikt voor wereldwijde handel.
  • Het is anoniem: Transacties staan niet op naam en zijn dus niet te traceren.
  • Het verkleint de kans op fraude: Transacties met dit netwerk zijn onomkeerbaar. Je kunt ze niet terugdraaien, wat chargebacks voorkomt.
  • Het is programmeerbaar: Betalingen met het Lightning Netwerk zijn te automatiseren. Dit scheelt een hoop tijd en moeite.

Hoe werkt het Lightning Network?

Inmiddels is duidelijk wat het Lightning Network precies is. Maar hoe werkt deze belangrijke extra laag bovenop het Bitcoin netwerk? Laten we beginnen met de zogeheten Multiple Signature wallets, simpelweg ‘MultiSig’ genoemd. Dit vormt de basis van het Lightning Network. Deze wallets zijn bijna hetzelfde als standaard crypto wallets. Het verschil is echter dat meerdere mensen een transactie moeten ondertekenen of verzenden om het te mogen gebruiken. Zoals de naam misschien al doet vermoeden kan dit type wallet twee eigenaren hebben. Maar om een transactie te mogen doen met Bitcoin zijn er twee handtekeningen nodig.

Lightning Network in de praktijk

Laten we eens kijken naar de praktijk. Stel je voor dat Henry een Bitcoin transactie wil versturen naar Jules. Hij ondertekend eerst de transactie in de Multi Signature wallet. Daardoor ontstaat er een ‘open payment channel’. Op het moment dat Jules, de ontvanger, de transactie ook ondertekend, wordt het betaalkanaal gesloten. In dat geval zijn beide partijen het er over eens zijn dat de balans en de betaling klopt. Deze overeenstemming is de essentie van het Bitcoin Lightning Network.  Vervolgens komt de transactie terecht op het netwerk van Bitcoin. Tenslotte gaan de miners aan de slag met de verificatie van de transactie.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen