Wat is het verschil tussen exchanges en brokers?

Denk je er over na om actief te worden op de cryptocurrency markt of ben je inmiddels al een ‘oude rot in het vak’? In beide gevallen krijg je vroeg of laat te maken met exchanges of brokers. Dit zijn online platforms waar je kunt handelen in cryptocurrencies of tokens. Niet iedereen is zich bewust van de verschillen tussen beide aanbieders. Wat is het verschil tussen exchanges en brokers?

Wat is het verschil tussen exchanges en brokers?

Het verschil tussen exchanges en brokers kunnen we redelijk simpel verwoorden. Exchanges focussen zich meer op functionaliteiten en brokers op veiligheid en gebruikersgemak. Dit betekent dat je bij exchanges allerlei extra opties hebt tijdens het handelen in crypto. Een broker is vanwege de hogere handelskosten meer geschikt voor het kopen van cryptocurrencies voor de langere termijn.

Wat is een broker en hoe werkt het?

Cryptocurrency brokers zijn een soort tussenpersonen die de handel tussen jou en een cryptocurrency exchange faciliteren. Dit houdt in dat een broker bij diverse exchanges zoveel mogelijk cryptomunten koopt tegen een gunstige prijs. Om de prijs zo laag mogelijk te houden is goede communicatie tussen de broker en exchange noodzakelijk. Na de inkoop verkoopt de broker de munten weer door aan zijn klanten.

Wat zijn de voordelen van een broker?

Wie zich aanmeldt bij een broker krijgt automatisch een gratis crypto wallet. Daarin kun je jouw digitale valuta bewaren. Natuurlijk moet je eerst wel cryptocurrencies kopen bij de broker. Ook dit is gelukkig een fluitje van een cent. De meeste brokers beschikken over diverse betaalmethodes, zoals iDeal en Bancontact. Bovendien kun je bij eventuele vragen en/of opmerkingen terecht bij een klantenservice die beschikbaar is in diverse talen. Kortom: de gemiddelde broker is klantvriendelijk en eenvoudig te gebruiken.

Wat zijn de nadelen van een broker?

Bovenstaande voordelen van een broker zijn fijn, maar daar staat natuurlijk wel wat tegenover. Over het algemeen vraagt dit type handelsplatform namelijk een vrij hoge vergoeding voor transacties. De kosten liggen meestal hoger dan die van een exchange. Voor het gemak en de extra service van een broker betaal je dus wel een prijs. Vind je dit ondanks de hogere kosten toch een groot voordeel? Bij deze een aantal populaire en betrouwbare brokers:

Wat is een exchange en hoe werkt het?

Voor het kopen, verkopen en inwisselen van cryptocurrencies kun je ook terecht op een exchange. Het werkt net een beetje anders dan een broker omdat je er meer kunt doen dan kopen en verkopen alleen. Op een exchange plaatsen kopers orders om een bepaalde cryptomunt te kopen. Op het moment dat de verkoper akkoord gaat met de transactie wordt de order gevuld. Exchanges hanteren verschillende prijzen voor cryptocurrencies, maar de verschillen zijn niet al te groot. De laatst overeengekomen prijs tussen kopers en verkopers bepaalt de gemiddelde prijs. Populaire exchanges zijn op dit moment onder andere:

  • Binance
  • OKEx
  • Upbit
  • Coinbase
  • Huobi Global
  • HitBTC
  • FTX

Wat zijn de voor en nadelen van een exchange?

Een groot voordeel van exchanges ten opzichte van brokers is dat ze lagere handelskosten hebben. En dat is zeker niet de enige reden waarom veel crypto traders voor een exchange kiezen. Je hebt er namelijk ook de keuze uit verschillende extra handelsopties, zoals limit orders, stop losses en margin trading. Voor beginnende crypto traders kunnen al deze opties best overweldigend zijn. Niet iedere crypto exchange heeft een overzichtelijke interface. Wees je ook bewust van het feit dat met name centrale exchanges gevoelig zijn voor hackpogingen. In het (recente) verleden zijn door inbraken bijvoorbeeld cryptomunten gestolen van Binance. Wil je echt honderd procent veiligheid? Bewaar jouw cryptomunten dan in een hardware wallet, buiten het internet.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen