Welke voordelen brengt de hybride PoW/PoS consensus voor miners en crypto beleggers?

Regelmatig ontstaan er nieuwe blockchain technologieën die er naar streven om de ervaringen van gebruikers te verbeteren. Een goed voorbeeld daarvan is Decred. Sinds 2016 is het bezig met de ontwikkeling van een hybride PoW/PoS systeem dat een aantal voordelen biedt voor miners. Wat houdt het precies in?

Wat betekent hybride PoW/PoS?

Dagelijks creëren miners met behulp van een Proof of Work of Proof of Stake consensus nieuwe blokken. Decred heeft een blockchain technologie ontwikkeld die PoW en PoS systeem met elkaar combineert en is daarom hybride. Dit maakt het voor miners mogelijk om nieuwe blokken te creëren terwijl belanghebben  hun stem uitbrengen over het ecosysteem. Zo stemmen betrokkenen onder andere over de verificatie van de blokken die zijn gemined. Het doel is om consensus te scheppen tussen miners en belanghebbenden binnen de blockchain gemeenschap. Dit zorgt ervoor dat geen enkele partij de blockchain domineert en dat het systeem zowel stabiel als veilig is. 

PoS als alternatief voor PoW

Het grote voordeel van PoW is dat het zorgt voor een zeer veilig transactie systeem. De apparatuur die daarvoor nodig is kost echter zeer veel geld. Op een gegeven moment kunnen alleen mensen die in staat zijn om dure hardware te kopen beginnen met minen. Dit botstst natuurlijk met het idee van decentralisatie en toegang voor iedereen. Inmiddels is er een betaalbaar alternatief: Proof of Stake. Het focust zich niet op de rekenkracht van een computer, maar op het saldo van een DCR wallet. Daar zullen we verderop in dit artikel meer over vertellen.

De oprichting van Decred

8 februari 2016 is een bijzondere datum in de crypto geschiedenis. Op die dag werd Decred opgericht. Het heeft een eigen cryptocurrency genaamd DCR. Het team achter dit project keek enkele jaren geleden al kritisch naar het PoW protocol van Bitcoin. Daarbij is het de bedoeling dat miners overeenstemming bereiken over een of meerdere transacties. Verificatie vindt alleen plaats als een miner, een zeer geavanceerde computer, een complexe wiskundige formule weet op te lossen. De miner die dit als eerste voor elkaar krijgt ontvangt een beloning in de vorm van crypto.

Nadeel van het PoW protocol

Het PoW protocol brengt echter een aantal nadelen met zich mee. Zo kost het oplossen van ingewikkelde wiskundige formules zeer veel rekenkracht en dat heeft een negatieve impact op het milieu. Het team van Decred vroeg zich af: hoe kunnen wij voor een betere oplossing zorgen wat betreft minen, crypto en consensus?

Wat maakt het hybride PoW/PoS systeem van Decred interessant?

Het hybride PoW/PoS systeem van Decred is relatief nieuw en heeft op dit moment nog een vrij lage liquiditeit. De ontwikkeling is nog volop gaande en daarom is het afwachten of dit systeem in de toekomst een succes zal gaan worden. Bovendien ondervindt het nog kleine ecosysteem af en toe hinder van een gebrek aan betalingsmechanismen.  Hoewel er ruimte is voor verbetering, is er zeker potentie. Zo vinden veel cryptocurrency beleggers het interessant dat stem- en bestuursrechten via dit systeem in balans worden gehouden. Dit  komt door het feit dat dure hardware niet noodzakelijk is transacties op de blockchain van DRC te verifiëren en te bevestigen.

Wallets

Het bovengenoemde voordeel heeft te maken met de wallet(s) van Decred. Iedereen met een digitale portemonnee met DCR kan zijn of haar saldo vergrendelen. Vervolgens maakt de investeerder kans om het eerstvolgende blok aan de blockchain te mogen toevoegen. Slaagt hij of zij daarin, dan wacht er een vergoeding als beloning. Door deze combinatie van PoW en PoS kunnen zowel bedrijven met dure mining hardware als gebruikers van DCR transacties bevestigen. Kortom: hybride en een eerlijke manier van werken.

Stemmen over belangrijke beslissingen

Tenslotte wordt hybride PoW/PoS consensus gebruikt om te stemmen over belangrijke beslissingen binnen het ecosysteem van Decred. Denk bijvoorbeeld aan een belangrijke update dat van invloed zal zijn op het functioneren van de blockchain. Interessant genoeg weegt de stem van een PoS miner over belangrijke beslissingen binnen het netwerk zwaarder dan die van een PoW miner. Dit is natuurlijk niet zomaar ingesteld. Op die manier weegt de stem van echte gebruikers zwaarder dan bedrijven die vooral stemmen vanuit hun eigen (commerciële) belangen.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen