Alles over het fenomeen JOMO (Joy of Missing Out)

De Nationale Academie voor Media & Maatschappij kwam een paar jaar geleden met verbazingwekkend nieuws: maar liefst 68 procent van de mensen tussen de 18 en 34 jaar heeft wel eens last van FOMO, oftewel de angst om iets te missen. Maar wist je dat er soms ook sprake kan zijn van het tegenovergestelde? Dit fenomeen noemen we JOMO (Joy of Missing Out). In dit artikel leggen we je graag uit wat het precies betekent.

Wat is FOMO?

‘Fear of Missing Out’ (FOMO) is een bekende term uit de moderne wereld. Het komt zowe voor op de cryptomarkt als daarbuiten. Misschien heb je het zelf ook we eens ervaren. Simpel gezegd is het de angst om iets te missen. Om JOMO te begrijpen moet je eerst weten hoe FOMO werkt. Je kunt het zien als een soort sociale angst om ‘achter te blijven’ terwijl andere personen, zoals je vrienden, wel genieten van een vorm van sociale interactie. Denk bijvoorbeeld aan een groot feest waar iedereen foto’s van deelt op social media. Sociale netwerken spelen dan ook een belangrijke rol bij het ontstaan van FOMO. Foto’s en video’s laten haarfijn zien wat jij hebt ‘gemist’.

Angst om iets te missen

FOMO is een vorm van angst. Sommige mensen zijn namelijk echt bang dat ze iets missen. Dit kan een evenement zijn, maar zich evengoed uiten een bepaald ‘gevoel’. Iemand kan het gevoel hebben dat hij of zij iets ‘mist’ maar weet niet precies wat. Dit uit zich in nervositeit zonder reden, concentratieproblemen, huilbuien en angst en onrust wanneer mensen niet meteen op social media posts reageren. Het dagelijks leven geeft weinig voldoening en mensen gaan op zoek naar manieren om de leegte te vullen.

Wat is JOMO?

Hopelijk is het je inmiddels duidelijk wat FOMO betekent en kun je een link leggen met crypto. Het is namelijk de angst om de opkomst van belangrijke cryptomunten en/of blockchain projecten te missen. Sommige investeerders vrezen dat ze de stijging van een of meerdere digitale munten missen en stappen in terwijl er al sprake is van een koersstijging. Dit komt vaak voor. Soms is er echter ook sprake van het tegenovergestelde: Joy of Missing Out (JOMO). Zoals je misschien wel kunt raden heeft dit betrekking op mensen die blij zijn dat ze niet hebben geïnvesteerd in een bepaalde cryptocurrency. De vreugde is echter groot wanneer er een koersdaling plaatsvindt of een ICO een scam blijkt te zijn.

Welk gevoel ervaar je bij JOMO?

We weten allemaal dat de cryptomarkt erg volatiel is. Koersen kunnen flink stijgen en dalen. Niemand wil een flinke koersdip meemaken. Je kunt dit op een hele simpele manier voorkomen: niet investeren. Op het moment dat er sprake is van een koersdaling of ‘crash’ zijn mensen die niet hebben geïnvesteerd blij en tevreden. Ze maken geen deel uit van de paniekverkopen die soms de markt overspoelen en ervaren JOMO.

JOMO in de praktijk

Een goed voorbeeld van JOMO is de crypto crash in 2018. De waarde van deze populaire cryptomunt steeg in 2017 tot maar liefst 20.089 dollar. Maar plotseling stortte de markt in. In december 2018 was Bitcoin nog maar 3000 dollar waard, een daling van 80 procent. Iedereen die niet in Bitcoin had geïnvesteerd of investeerders die vlak voor de crash waren uitgestapt ervaarden JOMO.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen