Waarom is KYC (Know Your Customer) zo belangrijk voor crypto exchanges?

Cryptocurrencies en regulatie: het is een lastige kwestie waar het laatste woord nog niet over gesproken is. Sinds de komst van Bitcoin in 2009 buigen overheden zich er over. Hoe voorkom je door middel van wetgeving dat crypto investeerders het slachtoffer worden van criminele praktijken? Een van de antwoorden op deze vraag is het gebruik van Know Your Customer (KYC). Wat is dit precies en waarom verhoogt het de veiligheid van  crypto exchanges en brokers? Lees snel verder voor het antwoord.

Wat is Know Your Customer? (KYC)

De komst van Bitcoin in 2008 bracht een belangrijke kwestie met zich mee: regulatie. Hoe zorg je voor wetgeving zonder dat het de essentie van crypto aantast? Sinds een paar jaar maken verschillende crypto exchanges en brokers gebruik van Know Your Customer (KYC) om hun veiligheid te vergroten. Dit betekent dat ze de identiteit van gebruikers verifiëren door te vragen om een aantal documenten. Denk bijvoorbeeld aan een identiteitsbewijs. Daarnaast moet er vaak een bankrekening worden geverifieerd. Pas als de identiteit van een gebruiker klopt kan hij of zij lid worden van de exchange/broker.

Waarom wordt KYC toegepast?

KYC komt vaak aan de orde bij grotere investeringen. Op het moment dat iemand een flink bedrag investeert in crypto mag de exchange en/of broker vragen naar de herkomst van het geld. Dit is natuurlijk niet zomaar. Helaas worden cryptomunten soms gebruikt voor deze vorm van criminaliteit. Kwaadwillenden proberen het eigendom, de bron en de locatie van een groot geldbedrag te verbergen door het te witwassen. Door een KYC procedure te implementeren proberen exchanges en brokers dergelijke criminele praktijken te voorkomen.

Strijd tegen witwassen en criminaliteit

De KYC-procedure is onderdeel van de strijd tegen witwassen. Het valt onder de Anti Money Laundering wetgeving. Door te vragen naar de zogeheten ‘source-of-funds’ (bron van het geld) is het voor criminelen onmogelijk om cryptocurrencies of andere valuta via een exchange en/of broker te verzilveren. Bovendien maakt anti-witwassen deel uit van de strijd tegen terrorisme. Aanslagen worden vrijwel altijd gefinancierd met zwart geld. Door zwart geld te bestrijden wordt dus een hoop ellende voorkomen. En tenslotte wint een exchange en/of broker het vertrouwen van de klant door zich netjes aan de wet te houden.

Welke financiële instellingen gebruiken KYC?

Financiële instellingen zijn volgens de wet verplicht om een KYC-procedure te hanteren. Denk bijvoorbeeld aan verzekeraars, financiële adviseurs en accountants. De meeste cryptocurrency exchanges en brokers vormen geen uitzondering op deze regel. Zo vragen onder andere Coinbase, Kraken, FTX en OKEx om een aantal gegevens van hun klanten. Bij een aanmelding moet een gebruiker bijvoorbeeld zijn of haar naam, geboortedatum en nationaliteit delen. Tevens vraagt deze exchange om ID-verificatie (zoals een paspoort of ID-kaart) en een bewijs van waar je woont, bijvoorbeeld in de vorm van een rekening waarop het woonadres staat vermeldt.

Het gebruik van KYC op decentrale exchanges

Bovengenoemde exchanges die een KYC-procedure hanteren zijn ‘centraal’. Dit houdt in dat het handelsproces wordt gestroomlijnd en gecontroleerd door een bedrijf. Een onderneming fungeert dus als ‘tussenpersoon’. Dit verhoogt de veiligheid van gebruikers. Er is immers toch sprake van een bepaalde vorm van controle. De Know Your Customer procedure is daar een goed voorbeeld van. Bij zogeheten decentrale exchanges (DEX) ontbreekt een ‘tussenpersoon’. In dat opzicht sluiten ze beter aan op het decentrale karakter van crypto. Het betekent ook dat ze meestal geen KYC hebben. Deze decentrale exchanges gebruiken de KYC procedure bijvoorbeeld niet:

  • Binance: Het is alleen nodig wanneer je meer dan 2 BTC in 24 uur wilt opnemen.
  • ByBit
  • Huobi
  • Bisq
  • BitMEX
  • Phemex
  • Uniswap
  • Changelly
Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen