Wat is koude opslag en waarom is het een goed idee om te gebruiken?

Cryptocurrencies zijn decentraal. Dit betekent dat derde partijen geen invloed kunnen uitoefenen op een transactie. In plaats daarvan gebruiken cryptocurrencies een Peer-to-Peer netwerk. Aan de ene kant vergroot dit de privacy van gebruikers, maar aan de andere kant is men zelf verantwoordelijk voor het opslaan van cryptomunten. Een manier om digitale valuta te bewaren is de zogeheten koude opslag. Wat is het en hoe werkt het?

Wat is koude opslag?

Misschien heb je onlangs een of meerdere cryptocurrencies gekocht. Hopelijk zit het mee en maak je winst. Met de juiste mindset en handelsstrategie kun je ver komen. Dat is echter niet het enige waar je aan moet denken wanneer je investeert in crypto. Veiligheid is minstens zo belangrijk omdat hackers helaas altijd op de loer liggen. Wanneer jouw cryptomunten verdwijnen of gestolen worden is er geen partij die jou helpt om ze terug te krijgen. Meestal gaan ze voorgoed verloren. Zodoende is het belangrijk om je munten veilig te bewaren. Een populaire manier van opslag is koude opslag. Daarbij bewaar je jouw crypto coins in een digitale portemonnee die niet verbonden is met het internet.

koude opslag

Crypto en cybercriminaliteit

Het internet brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Het heeft de komst van cryptocurrencies mogelijk gemaakt, maar ook een nieuwe vorm van internetcriminaliteit. Helaas zijn er in het (recente) verleden een aantal hacks geweest van cryptocurrency exchanges. Zo wisten hackers in 2013 tijdens de Mt. Gox hack miljoenen Bitcoins te stelen. Niet iedereen vindt het dan ook fijn om digitale valuta op een exchange te bewaren, want er is nu eenmaal een veiligheidsrisico.

Hoe werkt koude opslag precies?

Iedereen die in het bezit is van crypto is in in het bezit van een eigen wallet en een private key. Dit laatste aandeel verschaft toegang tot de wallet en de cryptocurrencies die je daar in opgeslagen hebt. Bij een cold wallet staan je private keys nooit online. De enige uitzondering vormt het moment van een transactie. Naast de private key heb je ook nog de public key. Met de laatstgenoemde sleutel kan een specifieke crypto wallet tijdens een transactie worden geïdentificeerd. 

Welke vormen van koude opslag bestaan er?

Er bestaan verschillende vormen van cold wallets. Een hardware wallet is een goed alternatief voor het bewaren van cryptocurrencies op een exchange. Dit is vaak een klein apparaat dat je kunt aansluiten op een computer en een populaire vorm van koude opslag. Bovendien is het beschermd met een eigen wachtwoord en niet verbonden met het internet. Hackers worden op die manier dus vakkundig buiten de deur gehouden.

Eigen wallet adres

Een hardware wallet beschikt over een eigen wallet adres. Vanuit de exchange dien je jouw cryptomunten naar dit adres te sturen. Uiteraard werkt het proces ook andersom. Het kan zijn dat je jouw cryptocurrencies naar een exchange wilt sturen om te gaan traden. In dat geval sluit je de hardware wallet aan op je pc en vul je het adres van je wallet op de exchange in. Vervolgens verstuur je de crypto. Als het goed is arriveren ze binnen enkele minuten op je exchange wallet.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen