Hoe werkt leverage (hefboomwerking) en waarom vinden beleggers het interessant?

Er zijn verschillende manieren om te beleggen. Ervaren crypto traders proberen ze uit in een poging om hun winst te maximaliseren. Een populaire strategie is bijvoorbeeld leverage. Dit betekent dat je handelt met een hefboomwerking. Wat houdt dit precies in?

Wat is leverage (hefboomwerking)?

Niet iedere crypto belegger beschikt over een groot vermogen om mee te investeren. Natuurlijk kun je met duizend euro ook winst maken, maar met een bedrag van 10.000 euro of hoger kun je als het meezit echt veel geld verdienen. Leverage maakt het mogelijk om met een vrij klein bedrag een grotere positie in te nemen. Je leent namelijk geld van een exchange om mee te speculeren op een koersstijging of koersdaling. In het eerste geval neem je een ‘long’ positie in en in het tweede geval een ‘short’ positie. Het is dus zeker mogelijk om geld te verdienen met een koersdaling. Als je hebt ingezet op de juiste koersbeweging wordt jouw inzet vermenigvuldigd.

Hoe werkt leverage?

Je kunt natuurlijk niet zomaar aan leverage trading beginnen. Omdat je in feite geld leent is er een onderpand nodig. De handelsplaats waar je actief bent kan beslag leggen op dit onderpand bij verliezen. In principe werkt leverage trading heel simpel. Stel je voor dat je kiest voor een hefboomwerking van 1:3. Dit betekent dat je een positie inneemt die 3 keer zo groot is als je totale balans. Met 200 euro koop je bijvoorbeeld voor 600 euro aan digitale activa. Vervolgens speculeer je op een koersstijging (long) of een koersdaling (short).

Waarom is de hefboomwerking interessant voor beleggers?

Veel beleggers vinden de hefboomwerking interessant omdat er veel geld mee te verdienen valt. Maar de medaille heeft wel een keerzijde. Je kunt namelijk ook in een keer veel geld verliezen. Je neemt immers een grotere positie in. Bij leverage geldt het gezegde ‘big risks bring big rewards’ dan ook als geen ander. Wel raden we beginnende traders aan om klein te beginnen. Neem niet meteen een grote positie in wanneer je net begint. Bij een te hoge leverage bestaat namelijk het risico dat je veel geld verliest. En dat wil natuurlijk niemand.

Hefboomwerking op de cryptomarkt

Oorspronkelijk kwam leverage alleen voor op de traditionele beurs. De aandelenmarkt is minder volatiel en dit maakt de hefboomwerking een interessante optie. Tegenwoordig durven ook crypto beleggers het risico te nemen. Deze markt is echter zeer volatiel, waardoor leverage trading als risicovol kan worden beschouwd. Al enkele keren hebben er enorm veel ‘liquidaties’ plaatsgevonden. Dit houdt in dat de koersen op de cryptomarkt plotseling zeer snel dalen. De beleggers die hebben ingezet op een koersstijging verliezen op dat moment zeer veel geld.  In april 2021 werd er voor maar liefst 10 miljard dollar aan posities gesloten, omgerekend meer dan 8 miljard euro.

Leverage trading in de praktijk

Overweeg je om te beginnen met leverage trading? Verdiep je dan eerst in het platform waar je wilt beginnen. Aan het openen en sluiten van een dergelijke positie zijn namelijk kosten verbonden. Bij de populaire exchange Binance betaal je bijvoorbeeld 0,04 procent en bij Kraken 0,01 procent. Stel je voor dat je een positie opent voor 1 Bitcoin die op dat moment 40.000 dollar waard is. Je wilt het graag sluiten op een prijs van 40.500 euro. In dat geval betaal je 16 euro voor het openen en 16.20 voor het sluiten. De kosten voor het openen en sluiten van een positie zijn dus 32.20 euro. Bovendien krijg je bij Kraken te maken met extra kosten voor het openhouden van je positie. Elke vier uur is dit 0,01 procent. Heb je dus een positie met verlies die je nog niet wil sluiten? Dan kan het een aardig duur grapje worden.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen