Long gaan: dit betekent het en dit zijn de risico’s

Voor nieuwe beleggers kan de cryptocurrency markt behoorlijk overweldigend zijn. Neem alleen al de vele termen die je om de oren vliegen: het is niet niks. Toch is het van belang om je er zoveel mogelijk in te verdiepen. Alleen door over voldoende kennis te beschikken boek je uiteindelijk succes als crypto trader. Wat betekent bijvoorbeeld ‘long gaan’? In dit artikel leggen we het je graag uit.

Wat is long gaan?

De manier waarop je investeert in cryptomunten lijkt veel op dat van de aandelenmarkt. In beide gevallen koop of verkoop je activa met een bepaalde waarde. Je verkoopt de activa pas weer als het in waarde is gestegen. Zowel op de beurs als op de cryptomarkt kun je speculeren op koersstijgingen en koersdalingen. Verwacht je dat de waarde van een aandeel gaat stijgen? Dan is er sprake van ‘long gaan’. Simpel gezegd koop je een cryptomunt met de verwachting dat de koers ervan zal gaan stijgen.

Waar kun je cryptomunten kopen en verkopen?

Voor het kopen en verkopen van cryptomunten kun je zowel terecht bij een broker als exchange. Het eerstgenoemde platform is uiterst geschikt voor long gaan. Iedereen die een of meerdere cryptomunten wil kopen en langere tijd bewaren (hodlen) kan er terecht. Je koopt de cryptovaluta met de hoop/verwachting dat de koerswaarde zal gaan stijgen. Hoe lang je de cryptomunt(en) vasthoudt is helemaal aan jou. Een exchange werkt net een beetje anders. Hoewel je ook op deze plek cryptomunten kunt hodl’en, wordt er toch vaker gehandeld.

Waar kun je long gaan?

Een exchange biedt in tegenstelling tot een broker verschillende mogelijkheden die het aantrekkelijk maken om te traden. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van stop-loss orders. Zoals de naam al zegt gaan long en lange termijn hand in hand. Bij (day) trading draait het juist om het snel kopen en verkopen van cryptomunten. Exchanges die het mogelijk maken om long of short te gaan zijn onder andere:

  • Binance
  • BitMex
  • ByBit
  • Phemex
  • Poloniex
  • Huobi Futures
  • Kraken Margin

Wat is het tegenovergestelde van long gaan?

Niet iedere crypto belegger kiest er voor om long te gaan. Soms verwacht men in plaats van een koersstijging een koersdaling. In dat geval wordt er gespeculeerd op een prijsdaling en is er sprake van ‘short gaan’. Ook daarmee valt winst te behalen. Misschien vraag je je af hoe. Gelukkig is dat vrij simpel uit te leggen. Beleggers die short gaan lenen van een exchange coins waarvan ze verwachten dat ze een prijsdaling zullen doormaken. De investeerder verkoopt de geleende crypto en wacht geduldig totdat de koers verder daalt. Op het moment dat de koers de verwachte waarde heeft bereikt koopt de investeerder hetzelfde aantal cryptomunten terug. Vervolgens verkoopt hij of zij het opnieuw aan de broker. Oftewel: de investeerder heeft de cryptovaluta tegen een zo hoog mogelijke prijs verkocht en tegen een lage prijs opnieuw ingekocht. De winst die hij of zij maakt is het verschil ertussen. 

Wees je bewust van de risico’s van long en short gaan

Overigens willen we benadrukken dat er risico’s kleven aan long (en short) gaan. Het gebeurt vaak dat een investeerder speculeert op de stijging van een cryptovaluta, terwijl de koers vervolgens daalt. Dit kan door allerlei omstandigheden komen, bijvoorbeeld door plotseling slecht nieuws op de cryptomarkt (zoals een ban uit China). Door de foute voorspelling eindigt de trade helaas in verlies.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen