Wat maakt margin trading interessant, maar risicovol?
De cryptocurrency markt is zeer dynamisch. De koersen veranderen elke dag, zowel in positieve als negatieve zin. Daarnaast hebben beleggers de keuze uit verschillende handelsstrategieën. Een populaire optie is margin trading. Het biedt de mogelijkheid om veel geld te verdienen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Wat is margin trading?
Wat is margin trading?
Een aanzienlijk deel van de vele beleggers die de cryptomarkt telt heeft een relatief klein bedrag om mee te handelen. Wie toch voor het ‘grote geld’ wil gaan zou margin trading kunnen overwegen. Dit betekent dat je investeert met geleend geld. Je leent bijvoorbeeld geld van een exchange zodat je met 5000 euro in plaats van 500 euro kunt beleggen. Bij het beleggen met geleend geld gebruik je de zogeheten hefboomwerking. Dit houdt in dat jouw inleg met een bepaalde factor vermenigvuldigt zodat je met een vrij klein bedrag toch een grote positie in kunt nemen.
Margin trading: een praktijkvoorbeeld
Laten we een praktijkvoorbeeld gebruiken om de werking van margin trading te verduidelijken. Stel je voor dat je een margin rekening hebt van 15.000 euro en voor 20.000 euro aan cryptocurrencies koopt. In dat geval beleg je dus met 5000 euro meer dan dat er op je rekening staat. Dit bedrag koop je ‘op marge’ wat betekent dat je geld leent van een broker/exchange. Hou er wel rekening mee dat je bij sommige platforms rente moet betalen over het geleende bedrag.
Hefboomwerking
Bij het innemen van een positie sluit de crypto belegger als het ware een weddenschap af: zal de koers stijgen of dalen? Wanneer je verwacht dat de koers van een bepaalde cryptomunt gaat stijgen ga je ‘long’ en bij een verwachte koersdaling ‘short’. Beweegt de koers de kant op die jij hebt voorspelt, dan verdien je dankzij de hefboomwerking veel geld. Margin trading is in dat geval erg lucratief. Aan de andere kant kun je bij een verkeerde voorspelling juist heel veel geld verliezen. Wees je dus wel bewust van de risico’s van deze manier van handelen.
Margin trading en cryptobeleggers
Margin trading kwam in eerste instantie alleen voor op de traditionele aandelenmarkt. Valuta zoals de Dollar en de Euro zijn over het algemeen niet erg volatiel. Daardoor is het risico van de hefboomwerking niet al te groot. Maar inmiddels heeft margin trading ook een plekje verworven in de cryptowereld. De cryptomarkt is nog relatief jong en daardoor veel volatieler dan de aandelenmarkt. Dit maakt margin trading risicovol. De hefboomwerking vergroot immers resultaten, of het nu om winst of verlies gaat. Wie gebruik maakt van alle mogelijkheden van margin trading verhoogt het risico op succes én verlies. Het is maar net welke kant het muntje op valt.
Wat is een margin call?
Margin trading verhoogt ook de kans op de zogeheten ‘margin call’. Dit houdt in dat een belegger mogelijk meer verliest dan zijn of/haar inleg. De exchange of broker die het geld heeft uitgeleend is de ‘schuldeiser’ en moet worden betaald. Maar soms is het bedrag dermate groot dat er geld moet worden bijgestort. In dat geval is de hefboom groter dan het eigen vermogen. Je kunt dit probleem vrij eenvoudig voorkomen door een kleinere hefboom te gebruiken. Vaak kun je met een kleine hefboom van bijvoorbeeld 1,2 al veel succes boeken. Maar door voorzichtig te werk te gaan voorkom je een margin call.
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.