Wat is offline opslag en waarom is het zo veilig?

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van offline opslag. Een ander woord voor dit fenomeen is ‘cold storage’. Misschien is het je niet helemaal duidelijk wat het betekent. De cryptomarkt staat immers bol van de termen, dus de kans dat je iets over het hoofd ziet is aanwezig. Gelukkig helpen wij je graag uit de brand door je in dit artikel alles te vertellen over offline opslag.

Wat is offline opslag?

Offline opslag is het proces waarbij jouw cryptomunten op een locatie worden bewaard die niet met het internet verbonden is. Je kunt ze bijvoorbeeld in een paper wallet of in een hardware wallet bewaren. Bij de eerstgenoemde variant bewaar je jouw private key op papier. Dit is heel anders dan een hardware wallet, waarbij je een apparaatje aanschaft waarop cryptomunten kunnen worden bewaard. Deze wallet voor offline opslag is met een USB stick te verbinden met jouw computer.

Waarom kiezen crypto beleggers voor offline opslag?

Veel crypto beleggers kiezen voor offline opslag omdat ze dat een veilig idee vinden. Het internet brengt namelijk een groot risico met zich mee, en dat is hacken. Helaas hebben diverse hacks in het verleden al aangetoond dat exchanges ondanks hun beveiligingsmaatregelen niet honderd procent veilig zijn. Het is mogelijk om jouw cryptomunten in een online wallet op te slaan, maar wees je wel bewust van de risico’s. Bij offline opslag is er geen connectie met het internet. Dit maakt de wallet veel minder kwetsbaar voor hackers, waardoor je de kans dat jouw zuurverdiende geld wordt gestolen verkleind. Bij deze alle voor én nadelen van offline opslag op een rij:

Voordelen van offline opslag:

 • Hardware wallets zijn een goed voorbeeld van offline opslag. Dankzij dit apparaatje draag je jouw cryptocurrencies altijd bij je, waar je ook bent.
 • Het is zeer veilig omdat het niet verbonden is met het internet.
 • Er is geen controle van derden en laat staan toestemming voor nodig om transacties te verrichten vanuit jouw digitale wallet
Nadelen van offline opslag:
 
 • Sommige vormen van offline opslag, zoals een hardware wallet, zijn niet goedkoop.
 • Jouw hardware wallet kan worden gestolen.
 • Niet iedere cold wallet heeft veel cryptocurrencies beschikbaar.

 

 

Wat zijn bekende hardware wallets?

Wil je je jouw munten optimaal beschermen? Dan raden we het gebruik van een hardware wallet aan. Op die manier bewaar je jouw cryptomunten op een veilige locatie, zonder internetverbinding. Bovendien hou je de controle in eigen handen in plaats van dat je exchanges het beheer van jouw cryptovaluta laat doen. En tenslotte maken hardware wallets gebruik van geavanceerde cryptografie. Daardoor zijn deze bekende hardware wallets uiterst veilig:

 • Ledger Nano S
 • Trezor Model One
 • SafePal S1
 • Secure XV20 Most Secure
 • SecureX W20 Most Secure

Seed phrase

Wanneer je voor het eerst een vorm van offline opslag, zoals een hardware portemonnee, gebruikt moet je een zogeheten seed phrase genereren. Dit is een verzameling woorden die je onder andere kunt gebruiken om jouw crypto wallet te herstellen wanneer je het apparaat verliest.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen