Wat zijn de voor- en nadelen van online opslag?

Tegenwoordig heb je verschillende manieren om cryptomunten op te slaan. Van hot wallets tot cold wallets: er is voor elk wat wils. Laat de keuze voor een type opslag afhangen van jouw eigen wensen qua veiligheid. Misschien geef je de voorkeur aan online opslag. Maar voordat je deze keuze maakt is het belangrijk om er alles over te weten. Heb je je ooit afgevraagd wat een online portemonnee is? Dan is dit artikel iets voor jou.

Wat is online opslag?

Zoals de naam doet vermoeden bewaar je bij online opslag jouw cryptomunten of tokens online. Een online wallet is dan ook een digitale opslagplaats voor al jouw digitale activa.
Er zijn vele soorten portemonnees en elke portemonnee heeft zijn eigen kenmerken en voordelen. Een populaire vorm van online opslag is de web wallet. Dit is een webgebaseerde applicatie die vanuit elke browser kan worden geïnstalleerd.

Wat zijn de voordelen van een web wallet?

Het grote voordeel van een web wallet dat er geen installatie voor nodig is en dat hij heel gemakkelijk te gebruiken is. Het is ook zeer veilig omdat de gegevens in de cloud worden opgeslagen en niet op jouw computer. Het nadeel van een web wallet is echter wel dat je er niet bij kunt vanaf andere computers of mobiele apparaten.

Hoe gebruiksvriendelijk zijn online wallets?

Online wallets zijn niet voor niets populair. Ze staan bekend als zeer gebruiksvriendelijk omdat je binnen enkele seconden inlogt in je wallet. Vervolgens zie je jouw cryptomunten staan en kun je er mee doen wat je wilt. Zorg er wel voor dat je jouw private keys zelf bezit en deze op een veilige plek bewaard. Daarmee verklein je de kans op problemen aanzienlijk, zoals het kwijtraken van jouw private keys en dus toegang tot je wallet.

Toegankelijkheid via mobiele app

Een online wallet is tegenwoordig vaak toegankelijk met een mobiele app. Dit is ideaal, aangezien we tegenwoordig bijna allemaal een smartphone bezitten. Dankzij de mobiele telefoon kun je waar en wanneer je wilt inloggen en jouw crypto tegoeden bekijken. En wist je dat het tegenwoordig zelfs mogelijk is om een online wallet te koppelen aan een creditcard? De Wirex Bitcoin wallet biedt deze optie, waar veel crypto investeerders blij mee zijn. Het is net als elke andere creditcard te gebruiken, met als verschil dat je voortaan betaalt met crypto.

Wat is een populaire vorm van online opslag?

De Wirex Bitcoin wallet wordt qua populariteit overtroffen door de Blockchain.info online wallet. Het kan rekenen op meer dan acht miljoen gebruikers van over de hele wereld. Blockchain.info is een zogeheten ‘hierarchical deterministic wallet’, dat we voor het gemak even afkorten tot HD wallet. Dit betekent dat je bij elke transactie een nieuw wallet adres ontvangt. Daardoor heb je als gebruiker honderd procent privacy. Ga maar na: door elke keer een nieuw wallet adres te sturen zijn jouw persoonlijke gegevens en locatie niet te achterhalen.

Wat zijn de nadelen van online opslag en hoe kun je ze vermijden?

Een HD wallet spreekt veel mensen aan. Dat is niet zo vreemd, als je bedenkt wat het nadeel van online wallets is. Misschien kun je het wel raden: de verbinding met het wereldwijde web brengt ook een risico met zich mee. Op het internet zijn helaas altijd hackers actief. Door een online wallet te gebruiken loop je dus wel het risico om slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. Aan de andere kant kun je dit risico verkleinen door je goede virusbeveiliging op je computer te installeren. Bewaar daarnaast altijd jouw private keys op een veilige plek. Dit neemt een hoop zorgen weg!

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen