Wat is Phishing?

Op de cryptomarkt zijn er vele verschillende soorten phishing-aanvallen. Sommige zijn gericht op het verkrijgen van jouw inloggegevens, andere zijn bedoeld om persoonlijke gegevens te verkrijgen of om geld van jouw account te stelen. In dit document worden de meest voorkomende phishing-aanvallen besproken en wordt er ingegaan op hoe je je hiertegen kunt beschermen.

Opletten met valse websites

De meest voorkomende manier waarop phishers aanvallen uitvoeren, is door het versturen van een email, bericht of link die naar een valse website leidt. Deze website lijkt vaak erg veel op een legitieme website, maar bevat een aantal verkeerde spellingsfouten, of andere grammaticale fouten. Als u op de link klikt, word je doorgestuurd naar de valse website waar jou wordt gevraagd om inloggegevens of andere persoonlijke gegevens in te vullen. Dit is een manier waarop phishers toegang krijgen tot jouw account en geld stelen.

Wees alert bij het klikken op links

Om te voorkomen dat je door een phishing-aanval wordt getroffen, is het belangrijk om alert te zijn bij het openen van links of e-mails van onbekende afzenders. Controleer altijd of de website waar je naartoe gaat de juiste spelling en grammatica gebruikt. Bij twijfels kun je de website controleren op een Whois-zoekopdracht, of contact opnemen met de eigenaar van de website om te controleren of de website legitiem is.

De werking van een keylogger

Sommige phishing-aanvallen zijn gericht op het verkrijgen van jouw  inloggegevens door middel van keyloggers. Een keylogger is een stukje software dat alle toetsaanslagen op jouw computer opneemt. De keylogger wordt dan naar de phisher gestuurd, die jouw wachtwoorden en andere gevoelige informatie vervolgens kan gebruiken om toegang te krijgen tot jow account. Keyloggers kunnen op jouw computer geïnstalleerd worden via een e-mail of een downloadbare link.

Tips om een aanval van een keylogger te voorkomen

Om te voorkomen dat je wordt getroffen door een keylogger-aanval, is het belangrijk dat je geen e-mail opent van onbekende afzenders of links volgt van onbekende websites. Wanneer je een bijlage wilt openen, dien je deze eerst te scannen met een antivirusprogramma. Het is ook aanbevolen om een ​​firewall te gebruiken en om jouw computer up-to-date te houden met de laatste beveiligingsupdates.

Domeinfraude

Phishers kunnen ook proberen om toegang te krijgen tot jouw account door middel van soortgelijke domeinnaamfraude. In dit geval registreren ze een domeinnaam die erg veel lijkt op de officiële website van een bepaalde cryptocurrency exchange of service. Als je naar de verkeerde website gaat en jouw inloggegevens invoert, zullen deze worden verzonden naar de phisher in plaats van naar de echte website.

De officiële website bezoeken

Om te voorkomen dat je voor de gek wordt gehouden door een verkeerde website, is het belangrijk dat je de officiële website altijd zelf bezoekt door de URL in te typen in de adresbalk van jouw browser.

Gebruikers misleiden

In het licht van heel wat gebeurtenissen op de cryptomarkt, is het belangrijk dat je jouw gegevens beschermt tegen phishingaanvallen. Phishing is een vorm van social engineering die bedoeld is om gebruikers te misleiden met het doel om hen persoonlijke of financiële gegevens te laten verstrekken. Er zijn verschillende manieren waarop aanvallers dit kunnen doen, maar een van de meest voorkomende is door middel van e-mail. Aanvallers kunnen een e-mail verzenden die lijkt te komen van een betrouwbare bron, zoals een uitwisseling of een dienst, met een link naar een nepwebsite die er verdacht uitziet. Als je niet oplet, kun je op deze link klikken en jezelf blootstellen aan de aanval.

Bescherm jezelf tegen een phishing aanval

Er zijn een aantal manieren waarop jej jezelf kunt beschermen tegen phishing aanvallen. Het is belangrijk dat je de officiële website altijd zelf bezoekt door de URL in te typen in de adresbalk van koiw browser. Als u een email ontvangt die je naar een website leidt, dien je ervoor te zorgen dat u de URL in de adresbalk controleert voordat je de link aanklikt. Soms kunnen aanvallers een kleine verandering aanbrengen in de URL, zoals het vervangen van een letter door een cijfer, die moeilijk te herkennen is. Als je twijfelt kun je altijd contact opnemen met de dienst of uitwisseling waarnaar de link verwijst, om te controleren of de link legitiem is.

Extra beveiligingsfuncties zijn aan te raden

Sommige websites bieden ook extra beveiligingsfuncties, zoals twee-factorauthenticatie (2FA), die u kunt gebruiken om jouw account te beschermen. 2FA vereist dat je, naast uw gebruikersnaam en wachtwoord, ook een code invoert die wordt verzonden naar jouw telefoon of e-mailadres. Dit maakt het voor aanvallers moeilijker om toegang te krijgen tot jouw account, zelfs als ze jouw gebruikersnaam en wachtwoord hebben.

Wat als je slachtoffer bent geworden van phishing?

Als je denkt dat u het slachtoffer bent geworden van een phishing aanval, neem dan onmiddellijk contact op met de dienst of uitwisseling waar je gebruik van maakte. Ze kunnen jou vervolgens helpen om jouw account te beveiligen en te voorkomen dat de aanvaller toegang krijgt tot jouw gegevens. Ook is het aan te raden om de politie op de hoogte te brengen.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen