Wat is Proof-of-Burn (PoB)?

Proof-of-Burn (PoB) is een concept dat de wereld in werd gebracht door Counterparty. Dit populaire blockchain protocol maakt het maken, verhandelen en volgen van aangepaste tokens op een peer-to-peer netwerk mogelijk. PoB stelt gebruikers in staat Bitcoin naar een onbesteedbaar adres te sturen, waardoor de munt effectief uit de circulatie wordt gehaald. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over Proof-of-Burn (PoB)

Hoe werkt het Proof of Burn consensus protocol?

Het protocol werkt door miners hun verbrande tokens naar een escrow contract te laten sturen, dat ze vervolgens naar rato van hun inzet over de miners verdeeld. Miners worden beloond voor het beveiligen van het netwerk, maar dat is niet hun enige stimulans; ze worden ook beloond voor het verbranden van tokens om meer mine power te verdienen en invloedrijker te worden in het besluitvormingsproces van het netwerk.

Beloning

Na het sturen van Bitcoin of een andere crypto naar een onbesteedbaar adres, wordt de gebruiker beloont met een gelijkwaardige hoeveelheid XCP, de eigen munteenheid van het Counterparty systeem. Door munten uit de circulatie te halen en te belonen met nieuwe, zorgt PoB ervoor dat de totale voorraad XCP vast blijft, in tegenstelling tot andere systemen waar inflatiemechanismen in hun economische modellen zijn ingebouwd.

Wat zijn de voor- en nadelen van Proof of Burn?

Proof of Burn brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Dat is logisch, want iedere medaille heeft twee kanten. Wij hebben de plus- en minpunten voor jou op een rijtje gezet.

Voordelen van Proof of Burn:

  • Er is minder stroom- en energieverbruik: Proof of Burn vraagt minder stroom en energie dan proof of work, en dat komt omdat het proces niet vereist dat miners ingewikkelde wiskundige problemen oplossen die kostbaar zijn in termen van elektriciteit. Het genereert echter nog steeds evenveel munten als andere cryptocurrencies.
  • Het motiveert miners om regelmatig transacties te doen met cryptocurrency: In Proof of Work systemen worden miners gemotiveerd om meer te verdienen door hun munten langere tijd vast te houden. Maar in Proof-of-Burn systemen worden miners gemotiveerd om regelmatig transacties te doen met cryptocurrency om sneller van hun munten af te zijn, waardoor het aanbod afneemt en de waarde van elke munt in omloop toeneemt.
  • Proof of Burn is duurzamer en heeft geen hardware nodig voor zware berekeningen: Proof-of-Burn algoritmen vereisen geen zware rekenkracht zoals Proof of Work (PoW) algoritmen, omdat ze geen mining apparatuur zoals ASIC’s of GPU’s nodig hebben. Dit betekent dat er geen extra kosten zijn als je PoB als consensus algoritme gebruikt in vergelijking met PoW.
  • Het wordt gebruikt voor langdurige samenwerkingen en verbintenissen: Er zijn veel redenen waarom je een langdurige verbintenis met de blockchain zou willen aangaan, zoals ervoor zorgen dat je later niet van gedachten verandert over hoeveel geld je in een beleggingsfonds hebt gestoken of hoeveel tijd het kost om een kunststuk te laten rijpen voor het tegen een hogere prijs dan de beginwaarde kan worden verkocht. Met PoB kun je je tokens verbranden en dat is een groot voordeel.

Nadelen van Proof of Burn:

  • Het is geen initieel consensus algoritme: Proof-of-Burn is geen initieel consensus algoritme. Het Bitcoin netwerk gebruikt het Proof of Work algoritme, waarbij miners wedijveren om een ingewikkeld wiskundig probleem op te lossen om een nieuw blok aan de blockchain toe te voegen. De eerste miner die het wiskundige probleem oplost wordt beloond met Bitcoins (de beloning neemt met de tijd af).
  • Het kost meer tijd om het blok transacties te valideren: Proof-of-Burn vereist dat validators (miners) hun munten verbranden voor ze transacties op de blockchain kunnen valideren. Dit betekent dat validators moeten wachten tot andere miners hun transacties bevestigd hebben voordat ze nieuwe transacties op de blockchain kunnen gaan valideren.

Welke cryptocurrencies en tokens gebruiken Proof of Burn?

Proof of Burn is een manier om munten of tokens te verdelen die door verschillende cryptocurrencies is geïmplementeerd, waaronder Slimcoin, Counterparty en Factom.

Conclusie

PoB is een nieuw cryptocurrency algoritme dat enkele nadelen van de Proof of Work (PoW) en Proof of Stake (PoS) algoritmen wil opheffen. PoB zal de mining moeilijkheden en de mining steun voor het netwerk verminderen, en zo de toegankelijkheid vergroten voor investeerders die geen dure mining opstellingen nodig hebben. De belangrijkste sterke punten van Proof-of-Burn zijn het consensus mechanisme en de vermindering van de energiekosten.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen