Wat is Proof of Stake (PoS)?

Proof of Stake (PoS) is een alternatief voor de traditionele Proof of Work (PoW) aanpak om het gedistribueerde grootboek van een cryptocurrency te onderhouden. Het is een methode om een cryptocurrency netwerk te beveiligen en verdeelde consensus te bereiken door gebruikers te vragen het bezit van een bepaalde hoeveelheid munten aan te tonen. Hoe meer munten in bezit, hoe groter de kans dat een gebruiker het volgende blok aan de blockchain mag toevoegen. Dit mechanisme zorgt ervoor dat iedereen een stimulans heeft om te helpen het systeem draaiende te houden en zich eerlijk te gedragen.

Wat is staking?

Laten we eerst eens kijken naar het fenomeen staking. Wat is het eigenlijk? Staking is een manier om cryptocurrency vast te houden en te beheren. Als je bijvoorbeeld munten inzet, maak je een weddenschap dat ze in waarde zullen stijgen, en als ze dat doen, ontvang je rente op je investering.

Hoe werkt staking?

Laten we zeggen dat je 1.000 munten gekocht hebt. Je bewaart ze in je portefeuille en wacht tot ze een bepaalde waarde bereikt hebben voor je ze uitbetaalt. Maar in plaats van de munten vast te houden, zet je ze in bij een staking pool of meerdere verschillende pools. In ruil voor de pool die je geld gedurende een afgesproken tijd bewaart, geeft de pool je een percentage van de inkomsten uit de transactiekosten voor het beheer van je inzet.

Wat zijn de voordelen van Proof of Stake?

Proof of Stake brengt een aantal voordelen met zich mee, die wij even voor jou in een overzicht hebben geplaatst. Ten eerste de voordelen:

  • Het heeft lagere elektriciteitskosten: Proof of Stake systemen gebruiken minder elektriciteit dan Proof of Work systemen, wat lagere elektriciteitskosten betekent voor gebruikers en bedrijven. Dit is vooral belangrijk voor wie zich niet zoveel elektriciteit kan veroorloven als anderen.
  • Snellere bevestigingen: Blockchain bevestigingen gaan veel sneller in Proof of Stake systemen omdat niet alle knooppunten tegelijk een consensus over elk blok hoeven te bereiken. Daardoor hoeft een miner niet meer op bevestiging van andere miners te wachten voor hij verder gaat met zijn transactie of blokcreatie.
  • Het is veiliger: Het risico van dubbele aanvallen neemt aanzienlijk af bij het gebruik van Proof of Stake consensus algoritmen omdat er geen beloning is voor het kwaadwillig delven van blokken of het maken van frauduleuze blokken. Ook hebben Proof of Work systemen vaak een hoge latency door de blokpropagatietijden, vooral als mining pools gebruikt worden. Dit gebeurt echter niet bij Proof of Stake systemen, omdat alle knooppunten het eens zijn over wie een blok het eerst gemaakt heeft als het eenmaal aan hun lokale blockchain is toegevoegd.

Wat zijn de nadelen van Proof of Stake?

Hoewel Proof of Stake een energie-efficiënter en schaalbaarder alternatief is voor Proof of Work, heeft het zo zijn eigen problemen. Wees je bewust van het volgende:

  • Er zijn soms problemen met het beheer: Proof of Stake systemen staan open voor governance problemen omdat ze steunen op een klein aantal validators die tot een consensus moeten komen over de geldigheid van transacties en blokken. Als de validators niet vertrouwd worden, is er geen garantie dat ze niet zullen samenspannen, dubbel spenderen, of transacties censureren.
  • Kwetsbaarheid voor aanvallen: Bewijs-van-werk systemen zijn ook kwetsbaar voor aanvallen omdat ze steunen op miners die met krachtige computers ingewikkelde wiskundige problemen oplossen om nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. Deze miners kunnen hun positie uitbuiten door transacties te censureren of munten dubbel uit te geven door blokken met ongeldige transacties te delven.

Welke cryptocurrencies gebruiken Proof of Stake?

Peercoin introduceerde de Proof of Stake methode voor het eerst in 2012. Andere cryptocurrencies die het gebruiken zijn onder meer Blackcoin en Nxt, die tot de top altcoins behoren op basis van marktkapitalisatie.

Conclusie

Ongeacht hoe PoS geïmplementeerd wordt, het consensus algoritme heeft zijn voor- en nadelen ten opzichte van elk ander. Je moet begrijpen hoe PoS belangrijke beslissingen in je blockchain project kan beïnvloeden.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen