Wat is Proof of Work (PoW)?

Proof of Work is een protocol dat het duur maakt om transacties op de blockchain in te dienen. Het doet dit door te eisen dat de gebruiker een rekenkundig moeilijk probleem oplost. Deze problemen zijn zo ontworpen dat ze aanzienlijke middelen vergen om op te lossen, maar eenmaal opgelost kan iedereen in het netwerk de oplossing snel verifiëren. Dit proces is analoog aan het graven naar goud: het vergt buitengewoon veel werk (hash rate) om het goud te delven en het probleem op te lossen, maar als je het eenmaal hebt opgegraven en in staven hebt gewonnen, kan iedereen zien dat je dat gedaan hebt omdat het moeilijk te vervalsen (verifiëren) is.

Welke rol speelt Proof of Work op de crypto markt?

De bedoeling van Proof of Work is om ontwikkelaars en miners een economische prikkel te geven om het netwerk te beveiligen. Miners krijgen een set transacties en wedijveren om een moeilijke rekenpuzzel op te lossen die mijnen heet. De eerste miner die deze puzzel oplost wint en kondigt de oplossing en het nieuw aangemaakte blok aan. De andere knooppunten controleren of de oplossing juist is en, als dat zo is, voegen ze die toe aan hun kopie van de blockchain.

Hogere hash rate

Hoe meer geld miners uitgeven aan mining apparatuur en elektriciteit, hoe hoger de hash rate zal zijn, waardoor het steeds moeilijker wordt voor iemand om het netwerk aan te vallen en zijn munten dubbel uit te geven. Dit geeft mensen vertrouwen in hun transacties, omdat ze weten dat zolang miners blijven mijnen, dat dubbel-spelen dan niet zal gebeuren.

Welke cryptocurrencies gebruiken Proof of Work?

Het aantal cryptocurrencies dat PoW gebruikt groeit voortdurend naarmate er nieuwe cryptocurrencies op de markt verschijnen. Enkele voorbeelden van cryptocurrencies die PoW gebruiken zijn Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Dogecoin, Monero, Dash, Zcash en Ripple.

Wat zijn de voordelen van Proof of Work?

Er zijn vier belangrijke voordelen van Proof of Work. Wij hebben ze even voor jou op een rijtje gezet

Veiligheid

Proof of Work biedt cryptocurrencies zoals Bitcoin veiligheid door van gebruikers te eisen dat ze rekenkracht besteden aan het oplossen van ingewikkelde wiskundige problemen voordat ze hun munten uitgeven. Dit maakt het voor aanvallers moeilijk om nieuwe blokken te maken, omdat ze daarvoor meer middelen nodig zouden hebben dan andere gebruikers.

Decentralisatie

Het proces is gedecentraliseerd, wat betekent dat geen enkele entiteit het kan controleren, en het zorgt er ook voor dat elke persoon of groep aan het miningproces kan deelnemen.

Onveranderlijkheid

Het proof of work consensus mechanisme maakt het onmogelijk om historische gegevens te veranderen nadat ze gevalideerd zijn. Dit betekent dat een eenmaal goedgekeurde en aan de blockchain toegevoegde transactie niet meer veranderd of verwijderd kan worden.

Schaalbaarheid

Een systeem gebaseerd op bewijs van werk heeft geen limiet op het aantal transacties dat tegelijk verwerkt kan worden omdat ze verwerkt worden volgens hun specificaties, niet volgens de beperkingen van de verwerkingskracht of bandbreedte van een individuele server of netwerkknooppunt. Zolang genoeg miners bezig zijn met het toevoegen van nieuwe blokken, kunnen transacties onbeperkt verwerkt blijven worden.

Wat zijn de alternatieven voor Proof of Work?

Er zijn veel alternatieven voor Proof of Work, en we kunnen ze niet allemaal benoemen. De meest voorkomende zijn:

  • Proof of Stake (PoS): Door je munten in te zetten kun je beloningen krijgen op basis van je investering in het systeem.
  • Delegelated Byzantine Fault Tolerance (DBFT): Vergelijkbaar met Proof of Work moeten gebruikers bewijzen dat ze tijd en energie hebben gestoken in het verifiëren van transacties op het netwerk. Maar in plaats van dure hardware en elektriciteit gebruikt DBFT virtuele machines (VM’s) die levensechte scenario’s simuleren.

Conclusie

De reden dat PoW zo veel gebruikt wordt is niet alleen zijn gebruiksgemak maar ook zijn veiligheid. Het is belangrijk op te merken dat [PoW] al bijna tien jaar goed werkt. De voornaamste reden waarom mensen andere algoritmen (PoS) uitproberen is dat ze de hoeveelheid elektriciteit willen verminderen die nodig is om een blockchain te laten draaien. In een perfecte wereld zou die verbetering niet van invloed zijn op het inkomen van de miners, maar in de praktijk werkt het vaak anders.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen