Wat is Return of Investment (ROI)?

ROI staat voorReturn On Investment’. Het is een belangrijke statistiek die cryptocurrency beleggers en handelaren gebruiken om de effectiviteit en prestaties van een cryptocurrency investering te evalueren en te vergelijken met die van verschillende andere cryptocurrency activa in een portefeuille.

Wat maakt Return of Investment zo belangrijk voor beleggers?

Het is van cruciaal belang voor cryptocurrency beleggers om het ROI percentage in de gaten te houden en hun portefeuilles naar behoefte te optimaliseren. Een goede ROI geeft namelijk aan dat de cryptocurrency investering winstgevend is, terwijl een negatieve ROI verlies weergeeft. De ROI of de voorspelde ROI is van nut voor investeerders die erover denken een token verkoop investering te doen in een cryptocurrency project.

Hoe bereken je de ROI?

De ROI wordt bepaald door de waarde van de oorspronkelijke investering af te trekken van de huidige waarde en dan dat resultaat te vermenigvuldigen met de waarde van de oorspronkelijke investering.

De ROI formule is als volgt:

ROI = (Huidige waarde van de investering – Initiële waarde van de investering) / Initiële waarde van de investering.

Het ROI wordt vervolgens met 100 vermenigvuldigd om het rendement te krijgen.

ROI in de praktijk

Laten we een praktijkvoorbeeld gebruiken. Stel je voor dat Susan 1.000 of 100 euro per stuk uitgaf om 10 BNB (Binance Coin) te kopen. Als de huidige prijs van BNB 211 euro is, zou Alice een rendement op haar investering (ROI) hebben van 1,11 of 111%.

Wat zijn de beperkingen van ROI?

ROI is een term die vaak gebruikt wordt op zowel traditionele aandelenmarkten als cryptocurrency markten. Het heeft echter wel bepaalde beperkingen.Dit houdt in dat soms een investering meer kan lijken op te leveren dan een andere, terwijl het rendement ervan lager is omdat er veel langer over gedaan is. Als Susans eerste transactie dus 111% ROI had in 12 maanden, zou dat minder efficiënt zijn dan een tweede transactie, met 90% ROI in slechts 6 maanden.

Niet gekeken naar tijdsperiode

Ook bij het bepalen van de winstgevendheid van cryptocurrencies heeft ROI verschillende beperkingen waar je je bewust van moet zijn. Bij de berekening van de ROI wordt bijvoorbeeld niet naar de tijdsperiode gekeken. Een cryptocurrency trader die wil verkopen zal aanzienlijk langer moeten wachten dan een andere handelaar die wil verkopen. Hoewel de vorige handelaar in dit geval misschien een lagere ROI had, komt dat niet tot uiting in het ROI percentage. Door de inkomsten te verhogen en de kosten te verlagen kan men het rendement op de investering verhogen. Hoewel dit de ROI mogelijk kan vergroten, leidt dit mogelijk tot meer uitgaven.

Waarom is de ROI (Return On Investment) alleen niet voldoende voor investeerders?

ROI verwaarloost opzettelijk een aantal variabelen. Deze elementen kunnen vanuit een breed marktperspectief essentieel zijn. Een daarvan is dat potentiële marktrisico’s en volatiliteit niet altijd worden meegenomen. Daarom is voor het ontwikkelen van een strategisch handelsplan meer nodig dan alleen ROI. Om de waarde van crypto-activa op de een zo compleet mogelijke manier in kaart te brengen, moet de trader extra berekeningen doen. Helemaal wanneer er sprake is van inflatie.

Tenslotte: Is de ROI echt nuttig?

Ondanks gebreken is ROI een nuttige indicator van de prestaties van cryptocurrencies.  Je moet het echter wel gebruiken in combinatie met verschillende andere variabelen om te bepalen hoe succesvol cryptocurrencies zijn. Gezien de nadelen kun je de ROI gebruiken als een van de uitgangspunten om te bepalen of een cryptomunt de moeite waard is. ROI is nuttig, maar richt je ook op een paar andere factoren zoals volatiliteit en liquiditeit van cryptocurrencies.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen