Wat is Second Layer Solutions?

Second-Layer Solutions maken deel uit van de geavanceerde techniek achter crypto. Het verwijst naar oplossingen die ontworpen zijn om een toepassing te helpen groeien door transacties buiten het Ethereum Mainnet (laag 1) af te handelen, met behoud van dezelfde veiligheid en decentralisatie als het mainnet. De doorvoer (transactiesnelheid) en GAS kosten worden verhoogd met laag 2 oplossingen. Immutable X, Polygon, en Polkadot zijn een paar bekende voorbeelden van Ethereum Second-Layer Solutions. In dit artikel vertellen we je nog veel meer over deze bijzondere techniek.

Layer 1

Laag 1, oftewel Layer 1, is de hoeksteen van elk crypto-ecosysteem. Ze omvat de protocollen voor het consensusmechanisme die de verificatie en labeling van blockchain transacties mogelijk maken. Zo gebruiken de Bitcoin en Ethereum blockchains het Proof-of-work consensus proces, terwijl Solana, Avalanche, Luna en nog veel meer cryptocurrencies de Proof-of-Stake consensus techniek gebruiken.

L2 schaaloplossingen

L2 schalingsoplossingen breiden Layer 2 schaaloplossingen uit, maar ze doen dat zonder de eigenschappen te veranderen die de grondlaag veilig en gedecentraliseerd maken. Ze bieden een extra kader voor de verwerking van transactiegegevens, waardoor de werklast van de hoofdketen vermindert. Transactiegegevens worden “buiten de keten” verwerkt en dan teruggestuurd naar de hoofdketen voor archiveringsdoeleinden. Dit garandeert snellere TPS tarieven en goedkopere transactiekosten. Bovendien biedt het schaalbaarheid, waardoor de laag 1 blockchain ook bij voortdurende groei van het aantal gebruikers effectief kan functioneren.

Rollup methodes

Layer 2 blockchains gebruiken vaak data rollup om transactievalidatie te versnellen. Hier worden veel transacties verwerkt, in batches opgerold en bij laag 1 afgeleverd voor opslag. Maar verschillende laag 2 oplossingen gebruiken verschillende rollup methoden. De twee meest populaire methoden zijn :

  • Zero-Knowledge (ZK) Rollups.
  • Optimistic rollups

Wat is zero-knowledge?

Bij het gebruik van zero-knowledge oplossingen worden transactiegegevens verwerkt, opgerold in batches, en dan naar de hoofdlaag afgevoerd voor opslag. De term “zero-knowledge” slaat op het feit dat ze ook cryptografische geloofsbrieven verschaffen om de geldigheid van transactiegegevens te verifiëren zonder informatie over de deelnemers aan het transactieproces prijs te geven.

Hoe werken optimistic rollups?

Optimistic rollups werken op dezelfde manier maar geven geen ontvangstbewijzen om de juistheid van de gegevens aan te tonen. In plaats daarvan gebruiken ze een wachttijd die netwerkleden in staat stelt transacties te verifiëren terwijl ze geloven dat alle gegevens juist zijn. De transactie kan ongedaan gemaakt worden als blijkt dat gegevens onjuist zijn. Deze informatie wordt dan in het grootboek gezet als alles juist blijkt te zijn.

Wat maakt tweedelijns oplossingen cruciaal?

Layer 2 oplossingen zijn cruciaal omdat ze schaalvergroting en hogere doorvoer mogelijk maken terwijl de integriteit van de Ethereum blockchain behouden blijft, en totale decentralisatie, transparantie en bescherming mogelijk maken, en ook de ecologische voetafdruk verlagen.

Dit zijn de nadelen van de Ethereum blockchain

De Ethereum blockchain heeft talrijke nadelen, ook al is het de meest gebruikte en mogelijk de meest veilige blockchain. Het Ethereum Mainnet is berucht om zijn hoge gaskosten en slechte transactiesnelheden (13 transacties per seconde). De Ethereum blockchain is bovenop de Second Layer gebouwd, die de transactiesnelheid, schaalbaarheid en veiligheid handhaaft.

Rollups als laag 2 schaalbaarheidsoplossing

Elke optie heeft voor- en nadelen waarmee rekening moet worden gehouden, zoals doorvoer, gaskosten, veiligheid, schaalbaarheid en functionaliteit. Er is vandaag geen tweedelijns oplossing die aan deze eisen voldoet. Rollups zijn echter een soort laag 2 schaalbaarheidsoplossing die zich richt op verbetering van al deze eigenschappen.

Welke functie hebben Laag 2 blockchains voor crypto?

Het grootste probleem van Blockchains is schaalbaarheid. Het heeft de hele ontwikkeling van digitale cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum tot stilstand gebracht. Gelukkig hebben laag 2 blockchains zich ontwikkeld om deze moeilijkheid aan te pakken. Ze garanderen dat de blockchain technologie in de komende toekomst schaalbaar zal zijn. Of dat ook gaat gebeuren? De tijd zal het leren!

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen