Wat is Segregated Witness (SegWit)?

Segregated Witness, vaak SegWit genoemd, is een upgrade van het Bitcoin protocol die problemen met de vervalsbaarheid van transacties oploste en het netwerk in staat stelde te groeien zonder dat een hard fork nodig was. Omdat Bitcoin een gedecentraliseerd, wereldwijd netwerk is, moeten eventuele problemen door de makers en aanhangers van Bitcoin gezamenlijk opgelost worden op een manier die zo min mogelijk ongemak veroorzaakt. Een van die oplossingen is volgens sommigen Segregated Witness (SegWit). Wat is het precies?

2017: de komst van SegWit

Dr. Pieter Wuille, mede-oprichter van Blockstream en lid van het ontwikkelingsteam voor Bitcoin Core, is het brein achter SegWit (maker). Wuille werd in 2017 bekroond met de Coindesk’s ‘Most Influential in Blockchain Awar’  voor zijn inspanningen in de cryptocurrency industrie. Voordat hij de code voor het tweede voorstel publiceerde, dat het SegWit is dat we nu kennen, werd in 2015 het eerste voorstel, SegWit2X, geannuleerd. Op 23 augustus 2017 werd SegWit operationeel op het Bitcoin netwerk, na een paar jaar van ontwikkeling.

Wat is de impact van SegWit op crypto?

De invoering van SegWit heeft de maximale blokgrootte vergroot en een meer dan verdubbeling van het aantal transacties dat elke seconde op de Bitcoin blockchain geverifieerd wordt. Bovendien introduceerde SegWit cutting-edge laag twee schalingstechnieken in Bitcoin, waarmee de basis gelegd werd voor het Lightning Network.

Hard fork

Sommige leden van de Bitcoin mining community keurden de upgrade af en zeiden dat SegWit een fout in het Bitcoin netwerk vormde. Hoewel het SegWit protocol niet expliciet een hard fork veroorzaakte, vond er in 2017 wel degelijk een splitsing plaats van de Bitcoin blockchain in een nieuwe aparte blockchain die bekend staat als Bitcoin Cash. Bitcoin Cash is een voortzetting van de oorspronkelijke Bitcoin blockchain, die in gebruik was voordat SegWit werd ingevoerd.

Waarom SegWit?

Er was een ernstig probleem in de Bitcoin code vóór SegWit’s komst. In het bijzonder bevatten de gegevens die voor een transactie verzameld worden een digitale handtekening, die de verzender van de transactie ondertekent om zijn wens daartoe te authenticeren. Het hashing proces van cryptocurrency dat door het Bitcoin blockchain netwerk wordt toegepast bevat ook de digitale handtekening, en produceert zo een aparte transactie ID. Door dit probleem met het Bitcoin protocol konden sommige kwaadwillende aanvallers zelfs toegang krijgen tot de digitale handtekeningen en het transactie ID veranderen, met diefstal van geld als gevolg.

SegWit leidde tot verdubbeling TPS

Met de invoering van SegWit werd het schaalbaarheidsprobleem van Bitcoin (deels) opgelost. Van 2009 tot eind 2017 bedroeg de gemiddelde transactiesnelheid slechts 3 TPS (Transaction Per Second). Terwijl de capaciteit van de maximale blokgrootte van 1 megabyte tot 4 megabyte werd verhoogd, verdubbelde SegWit meer dan de vorige TPS tot 7 TPS.

Lightning Network

Met SegWit’s succes in het oplossen van de problemen met de veranderlijkheid van de transacties, kon een Layer 2 schalingsoplossing ontwikkeld worden, die meer productie en ontwikkeling bovenop het Bitcoin netwerk mogelijk maakt. Het omvat het Lightning Network, dat peer-to-peer cryptocurrency overdrachten mogelijk maakt zonder de transacties zichtbaar te maken op de blockchain, en dat slechte mensen straft voor ongeldige of kwaadaardige transacties.

SegWit en soft fork techniek

Een andere cruciale factor die bij het voorstel van SegWit overwogen werd, was de soft fork techniek, die ervoor zorgde dat mining knooppunten blokken zouden blijven accepteren, of ze nu wel of niet naar het SegWit protocol geüpgraded zijn. Om de veiligheid en solidariteit van het netwerk te bewaren, ontwikkelde de Bitcoin gemeenschap een oplossing die de blockchain zo min mogelijk zou onderbreken.

Is SegWit veilig?

SegWit verbetert de veiligheid van Bitcoin’s blockchain door de veranderlijkheid van transacties te beperken. Dit is de mogelijkheid om kleinere hoeveelheden informatie binnen een blok te wijzigen.

Hoe SegWit leidde tot Taproot

Hoewel de cryptocurrency gemeenschap blijft discussieren over de vraag SegWit nuttig of verschrikkelijk is, komen de voordelen van de beveiligingsverbeteringen en de snellere transactiesnelheden ten goede aan de blockchain, de miners en de SegWit-accepterende nodes. SegWit resulteerde in de ontplooiing van Taproot, een Bitcoin update gebaseerd op SegWit die nog snellere validatie mogelijk maakt.

SegWit: Is het een soft fork of een hard fork?

SegWit is een soft fork van het Bitcoin blockchain netwerk. Soft forks zijn wijzigingen die niet leiden tot het ontstaan van een nieuwe blockchain, terwijl harde forks dat wel doen.

Pieter Wuille creëerde SegWit om de problemen aan te pakken die veroorzaakt werden door de veranderlijkheid van transacties. SegWit bereikte veel meer dan dat: het bracht een wereldwijde discussie op gang over de richting van het Bitcoin platform in het algemeen.

Is SegWit wel of geen verbetering van Bitcoin? De discussie blijft

De leeftijd van Bitcoin is meer dan 10 jaar. Het is nog steeds de populairste cryptocurrency, maar sommigen beginnen zich af te vragen of het ook de gezondste is. Er zijn tal van gloednieuwe blockchain projecten, die enkele van de meest geavanceerde cryptografische technologieën leveren. Voor sommigen vertegenwoordigt SegWit Bitcoin als een verbetering van het netwerk. Anderen zien het echter als een teken van de beperkingen van Bitcoin.

Wat vind jij?

Je hebt nu voldoende kennis om deel te nemen aan de lopende SegWit discussie binnen de Bitcoin gemeenschap. Wat vind je van Segwit? Is het een opmerkelijke innovatie die Bitcoin in de toekomst zal verbeteren? Of is het slechts een pleister voor de veel ernstiger problemen die het Bitcoin netwerk momenteel ondervindt? Denk erover na!

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen