Wat is Selfish Mining?

Selfish mining is een frauduleuze techniek van cryptocurrency mining waarbij een solominer of een groep miners een hash oplost, een nieuw blok produceert en dit dan achterhoudt voor het blockchain netwerk. Dit veroorzaakt op zijn beurt weer een fork. Hoe zit dit precies? In dit artikel leggen we je haarfijn uit wat selfish mining is en hoe het werkt.

Wat is selfish mining?

Als de blockchain van de groep eerder voltooid is dan de eerlijke blockchain, dan kan een  groep hun meest recente blok aan het netwerk toevoegen. De fork van de groep zal de oorspronkelijke blockchain vervangen, omdat het systeem ontworpen is om alleen het meest recente blok te erkennen. Door de blockchain te veranderen, stelen de miners eenvoudig cryptocurrency van andere gebruikers.

Kwetsbaarheid

Door de gelijktijdige aanmaak van verschillende blokken door verschillende netwerkknooppunten, is het haalbaar dat twee blokken gelijktijdig ontstaan. Als twee blokken gelijktijdig gegenereerd werden en betrekking hadden op hetzelfde eindblok, zou de blockchain zich in twee afzonderlijke ketens splitsen. Egoïstische miners maken misbruik van deze kwetsbaarheid. Er is in dat geval sprake van selfish mining.

Misleiding en manipulatie

Om conflicten met andere blokken te vermijden, kondigt een knooppunt zijn succesvolle toevoeging van een blok aan andere knooppunten aan. Alle andere knooppunten buiten de miners kunnen echter niet uitzenden omdat selfish miners die aangepaste blockchain software op hun computers installeren en de transmissie verbieden. Ze dwingen de eerlijke knooppunten actief om de blockchain te splitsen door gebruikers te misleiden en de eerlijke knooppunten te manipuleren, die doorgaan met het toevoegen van nieuwe blokken.

Selfish mining: zo gaat het in zijn werk

Laten we een praktijkvoorbeldd gebruiken. Stel je eens voor dat blok 10.000.001 gemined werd door de selfish miner. De node die bijdroeg aan de blockchain verzuimde deze informatie naar andere nodes door te sturen. Na blok 1.000 zullen eerlijke knooppunten in een blockchain netwerk doorgaan met nieuwe blokken bij te dragen zonder dat ze zich bewust zijn van de wijziging. Het resultaat is dat twee blokken – een door de selfish miners en een ander door de eerzame knooppunten – verbonden zijn met blok 1.000. Twee ketens hebben zich nu afgesplitst van de oorspronkelijke blockchain.

Selfish miner gaat verder met minen

De selfish miner gaat door met minen en voegt nieuwe blokken toe aan zijn persoonlijke keten, die steeds langer wordt. Nadat hij een aanzienlijk voordeel heeft verzameld, geeft hij informatie over blok 1.001 prijs aan het netwerk. De blockchain technologie zal snel herkennen dat het blok van de selfish miner als eerste gemined werd en verklaart hun keten tot de legitieme blockchain, waardoor de keten waarin al eerlijke knooppunten gewerkt hebben waardeloos wordt. Dit gebeurt omdat de blockchain de keten van de selfish miners als de legitieme keten herkent.

Wat is het gevolg van selfish minen?

Het gevolg van het bovenstaande proces is dat eerlijke knooppunten al hun rekenkracht verliezen en geen profijt hebben van het proces. Jammer genoeg impliceert dit ook dat de selfish miners mining rewards krijgen, omdat hun keten nu de nieuwe publieke blockchain wordt. Andere netwerk miners worden dus door de beloning aangemoedigd om mee te doen aan de selfish mining pool. Het gevolg is dat de selfish mining pool zich blijft uitbreiden.

Selfish mining pool

Door de uitbreiding van de selfish mining pool ontstaat het volgende probleem.Elk knooppunt heeft een rekencapaciteit die bekend staat als een “hash rate”, die, gekoppeld aan andere knooppunten, een grotere hash rate genereert en de kans vergroot dat het cryptografische probleem gekraakt wordt. Daarom zal de selfish mining pool controle over de blockchain beginnen te krijgen als hij blijft uitbreiden en groot genoeg wordt om het grootste deel van de hash rate te beheersen. We vertellen je zometeen hoe.

Selfish mining pool controleert transacties

Om een transactie door de PoW (Proof Of Work) blockchain te laten valideren en ook om het volgende blok te laten genereren, is het nodig dat de meerderheid van de knooppunten, of 51 procent ervan, eerlijk zijn. Stel echter dat de selfish mining pool 51 procent van de totale hash rate in handen heeft. In dat geval hebben ze de macht om transacties met minimale hashkosten eenvoudig over het hoofd te zien en zo te verhinderen dat een groot aantal legale transacties plaatsvindt. Omdat de selfish mining pool nu controleert welke transacties worden goedgekeurd en welke geweigerd, centraliseert dit de blockchain en schendt het fundamentele idee van decentralisatie.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen