Wat is Sharding?

Misschien heb je er wel eens van gehoord: sharding. Het kan ook zijn dat deze term helemaal nieuw voor je is. We leggen het graag voor je uit, Sharding is een database verdeling die de omvangrijke database verdeeld in kleinere gegevens en verschillende nodes. Het woord ‘shard’ betekent dan ook ‘klein deel van een geheel’. Hoe werkt sharding precies? Lees snel verder voor het antwoord!

Wat is sharding?

De essentie van sharding is het scheiden van de uitgebreide database in kleinere delen, zodat ze gemakkelijk beheerd kunnen worden zonder er al te veel moeite voor te doen. Wanneer het sharding proces een groot stuk van de database neemt en het in kleinere delen verdeeld,  draagt het de naam ‘data shards’. Dit betekent dat het een onderverdeling krijgt in meerdere groepen, bijvoorbeeld van A tot K. Om dit te begrijpen moeten we even verder duiken in de materie.  Stel je een aantal rijen en kolommen van een grote database tabel voor. Die komen door sharding in kleinere tabellen terecht.

Wat houdt het proces van delen in?

Het hele proces van delen houdt in dat één logische gegevensverzameling over verschillende databases wordt verdeeld. Een probleem voor de blockchain is de schaalbaarheid. Elke node in het netwerk moet namelijk een transactie controleren en verwerken. Soms kunnen heel veel transacties niet tegelijkertijd worden verwerkt. Maar stel je voor dat je 600 nodes onderverdeeld in 3 groepen van 200. Dit maakt het mogelijk om drie transacties tegelijkertijd te verdelen.

Meerdere shards

Gegevens kunnen vover meerdere servers kunnen worden ingezet zonder dat ze onderling iets delen. Een shard is opgebouwd uit meerdere shards. Elk deel dat binnen de fysieke shard is opgeslagen kan gegevens en rekenprocessen bevatten. Deze shards zijn autonoom en delen niet. Sharding kan zowel horizontaal als verticaal plaatsvinden. Beide komen het complete systeem ten goede, mits ze op de juiste manier worden toegepast. 

Wat is horizontal sharding?

Laten we eerst eens kijken naar ‘horizontal sharding’. Daar is sprake van als elke tabel dezelfde structuur heeft, maar met unieke rijen.  Meerdere transacties worden tegelijkertijd geverifieerd én verwerkt. Deze vorm van sharding vereist meer rekenkracht om de belasting te spreiden.Dit leidt tot hogere verwerkingssnelheid en een betere ondersteuning voor het verkeer op de blockchain.  Cryptomunten die gebruik maken van sharding om de schaalbaarheid te vergroten zijn onder andere:

  • Ontology (ONT)
  • Zilliqa (ZIL)
  • QuarkChain (QKC)

Wat is vertical sharding?

Soms is er sprake van vertical sharding. Dit houdt in dat er diverse tabelkolommen in een enkele database worden opgeslagen. Vertical sharding vergroot het RAM geheugen en verbetert ook de CPU capaciteit. Het helpt de database efficiënter en beter beheersbaar te maken.

Waarom is sharding zo belangrijk?

Sharding is belangrijk omdat het allerlei mogelijkheden biedt. Het beschikt namelijk over de volgende belangrijke kenmerken:

  • Sharding leidt tot kleinere databases
  • Sharding kan een database veel sneller maken
  • Je kunt databases gemakkelijk beheren met sharding
  • Door te delen kunnen complexe bewerkingen vrij eenvoudig worden uitgevoerd.
  • Sharding leidt tot lagere transactiekosten.

Wat zijn de voordelen van sharding?

Sharding is een goede optie voor het beheer van een database om de transactiekosten te verlagen en de database effectiever te maken.  Dus waarom zou je er geen gebruik van maken? Vergeleken met grotere tabellen zijn shards kleiner en gemakkelijker te beheren. Dit kan de schaalbaarheid, de prestaties en het beheer van de database helpen opkrikken. En dat niet alleen, want sharding verlaagt ook de transactiekosten van de database.

Waarom is sharding en effectieve manier om databases te beheren?

Sharded databases kunnen de gevolgen van eventuele uitval op het netwerk verzachten. Daarnaast zijn ze in staat om de back-up shards vervangen door extra nodes, waardoor de schade door een uitval beperkt kan blijven. Toepassingen die met sharded databases draaien blijven ook na een uitval beschikbaar en dat is een geruststellende gedachte.  Dit zijn slechts enkele redenen waarom sharding een betere optie is om databases efficiënt te beheren zonder de kosten te verhogen en de CPU capaciteit zwaarder te belasten.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen