Wat is Shilling?

Breng je veel tijd online of op sociale media door? Dan is de kans groot dat je regelmatig ‘shilling’ posts van bekende influencers en beroemdheden tegenkomt. Of de bekende mensen nu uit Nederland komen of uit de rest van de wereld: ze doen allemaal hetzelfde. Maar wat is shilling precies en wat heeft het te maken met crypto? In dit artikel leggen we het je graag uit.

Wat is shilling?

Mensen met zeer veel volgers willen graag bepaalde producten of diensten onder hun volgers verspreiden. Op de cryptomarkt komt het ontzettend vaak voor. Wanneer een persoon of een groep mensen een bepaald cryptocurrency product promoot om enthousiasme op te wekken, dan is er sprake van shilling.  Crypto bedrijven die graag veel mensen willen bereiken werken maar al te graag samen met influencers op social media, zoals bekende zangers, acteurs of actrices. Zij hebben immers veel volgers op social media.

Wat is het doel van shilling?

Het doel van shilling is om veel mensen van het product te laten weten of op de hoogte te brengen zonder er cruciale informatie over te geven. Pakt dit goed uit, dan leidt dat tot meer belangstelling bij het publiek en kan het leiden tot meer aankopen. Het grote enthousiasme op de markt leidt ertoe dat meer consumenten het product kopen. In het geval van een bepaalde cryptomunt leidt dit vaak tot een koersstijging.

Hoe herken je shilling?

Het is betrekkelijk eenvoudig om online shilling crypto berichten te herkennen. Natuurlijk moet je er wel een beetje onderzoek voor doen. De meeste vormen van shilling zijn verbonden met bekende namen. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde artiest die heel enthousiast is over crypto. Ook al heeft de populaire naam misschien niets met de cryptowereld te maken, toch komt de shilling post uit het niets. En dat is verdacht.

Wees voorzichtig als er sprake is van shilling

Als je een investeerder bent, zul je alle eerdere posts van de beroemdheid moeten doorzoeken om een onderwerp te vinden dat verband houdt met de recente crypto post. Heeft een influencer of beroemdheid nooit enig teken van belangstelling voor cryptocurrency getoond? Wees dan voorzichtig. Shilling posts leiden helaas vaak tot ‘pump’ en ‘dump’ situaties waarbij de waarde van een cryptomunt sterk fluctueert. De kans op geldverlies is groot en dat wil niemand.

Pump en dump

Een van de doelen van shilling is om zoveel mogelijk interesse van mensen te wekken zodat er geld kan worden verdiend. Een influencer heeft, zoals de naam al zegt, veel invloed.
Daardoor investeren meer mensen geld in een bepaalde cryptomunt. Nadat dit is gelukt wordt de munt gedumpt en laat het investeerders met lege handen achter.

Is shilling legaal?

Op de traditionele financiële markt is shilling illegaal.  Op de cryptomarkt kent het echter geen strenge regels. Het is erg onduidelijk hoe deze markt staat tegenover cryptocurrency shilling, en de wetten die met cryptocurrency te maken hebben zijn nog niet volledig.  In de toekomst zien we misschien strengere regelgeving over cryptomarketing door verschillende groepen mensen met veel invloed op de markt. Maar voorlopig zien we shilling nog veel terug op social media en er is nog geen wetgeving dat het voorkomt.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen