Wat is shorten?

Wie veel ervaring heeft als crypto trader probeert soms nieuwe dingen uit. Zo is het mogelijk om geld te verdienen met speculeren op een koersdaling in plaats van een koersstijging. Het is een bijzondere strategie die niet voor iedereen is weggelegd. Er zijn namelijk een aantal risico’s aan verbonden waar je je goed van bewust moet zijn. Wat is shorten precies en hoe pas je het met succes toe?

Wat is shorten?

Shorten komt er op neer dat je winst hebt door te speculeren op een koersdaling van bijvoorbeeld een aandeel en/of cryptocurrency. Op het moment dat de prijs van een activa dreigt in te zakken slaan shorters toe. Ook geeft het beleggers de mogelijkheid om een of meerdere aandelen/cryptomunten terug te kopen tegen een lagere prijs dan dat het bijvoorbeeld een paar dagen geleden had.

Short selling in de praktijk

Laten we een praktijkvoorbeeld gebruiken om het fenomeen shorten te verduidelijken.  Stel dat je geïnteresseerd bent in een bedrijf dat Orange heet. De bedrijfsaandelen worden verhandeld voor 200 euro per aandeel. Daarbij leen je van de broker tien aandelen lenen voor 2000 euro. Als de aandelenprijs keldert tot 190 euro, kun je alle aandelen kopen voor 1900 euro. Vervolgens geef je ze terug aan de broker,  waardoor je eindigt met een winst van 100 euro. Als de aandelenprijs tot 25 procent of meer keldert, verdien je veel geld aan het shorten. Maar als de prijs van het aandeel 5 procent of meer stijgt, zul je uiteindelijk meer moeten betalen. Wees je dus ook bewust van het risico dat shorten met zich meebrengt.

Pas deze strategieën toe als je gaat shorten

Of je succes hebt met shorten is altijd spannend. Om winst te maken moet de prijs van een cryptomunt, aandeel of een andere activa dalen. Maar hoe kom je daar achter? Het gebruik van bepaalde strategieën, zoals het aflezen van grafieken, helpt jou om de ‘toekomst’ te voorspellen. Onderzoek bijvoorbeeld of een bepaalde cryptomunt het afgelopen jaar wel of geen winst heeft gemaakt. Is de tendens positief of negatief? Baseer daar je handelsgedrag op. Je moet veel gegevens hebben voordat je daadwerkelijk op de ‘short’ knop drukt. Ga dus niet over één dag ijs en bereid je goed voor om verlies te voorkomen.  Lees bijvoorbeeld elke dag het financiële nieuws om in te kunnen spelen op bepaalde ontwikkelingen.

Is shorten een korte of lange termijn strategie?

Shorten is synoniem aan investeren op korte termijn. Veel beleggers  beleggers hebben de neiging om van shorten weg te blijven omdat ze het aandeel heel graag willen bezitten en een waardestijging p lange termijn willen zien. Deze groep gelooft dat de cryptomarkt op de lange termijn een opwaartse lijn zal laten zien. Elke langetermijnbelegger geeft de voorkeur aan het bezitten van aandelen/crypto boven shorten.

Streven naar snelle winst

Shorten is streven naar een snelle winst die het best past bij een korte termijn strategie. Het is heel anders dan een winststrategie op lange termijn. Daarbij bezit je juist een cryptomunt om pas later de vruchten er van te plukken.  Wat je ook kiest: ga voor een strategie dat bij jou past.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen