Wat is spoon (blockchain)?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: de technologie achter blockchain is vrij complex en best een uitdaging om te begrijpen. Toch is het zeer de moeite waard om je er in te verdiepen. Het komt namelijk met een aantal unieke eigenschappen en functies die het systeem zo perfect mogelijk maken. En daarmee kun je efficiënt handelen bij transacties met cryptomunten. De zogeheten ‘spoon’ is daar het perfecte voorbeeld van. Wat is het precies?

Waar gaat dit artikel over?

Een spoon is een als protocolontwikkeling voor het hele systeem. Dit artikel zal de basisdetails van een lepel in blockchain termen uitleggen en wat het daar tegenover doet. Daarnaast werpen we een blik op de recente opkomst van de ‘hard spoon’ en welke belangrijke kenmerken het heeft.

Wat is Spoon?

Spoon is een unieke blockchain fork waarbij de nieuwe cryptocurrency de financiële informatie erft van een bestaande cryptocurrency. Met Spoon kan het nieuwe project zijn lijst van functies aan de vorige software toevoegen.  Het is een lang proces waar uiteindelijk een nieuwe blockchain uit moet ontstaan. Het maat een ‘snapshot’ van een momentopname van de blockchain adres balans en vervangt deze door een soortgelijk aandeel van de eigen activa op de nieuwe blockchain.

Bestaande protocol blijft actief

Overigens blijven het bestaande protocol en de deelname van de gebruiker actief bij de toevoeging van nieuwe functies en verbeteringen. Spoon implementatie is echter niet eenvoudig. Het volgt een nogal ingewikkelde methode van integratie; vandaar dat het niet erg gebruikelijk is om Spoon implementatie te zien in de blockchain industrie. Er is meer onderzoek nodig naar dit onderwerp, zodat de technologie achter de Spoon ook buiten de blockchain wereld kan groeien.

In Spoon geïmplementeerde bedrijven en cryptocurrencies

Spoons zijn op samenwerking gericht, want ze kopiëren saldi en gebruiken een ander aangepast token voor hun doeleinden. Implementatie van de Spoon l kan de technische bekwaamheid van het project zeker aanvullen. Wil je graag een aantal praktijkvoorbeelden van een systeem dat op Spoon berust? Kijk dan eens naar Cosmos. Het heeft een groot aantal gebruikers en een uitgebreide ontwikkelaarsgemeenschap achter zich staan.Het heeft snapshots genomen van het Ethereum netwerk en kon tegelijkertijd rekeningsaldi identificeren. Vervolgens migreerde het de rekeningsaldi naar het eigen netwerk. Bovendien werden er enkele verbeteringen aan het netwerk toegevoegd. Zo heeft Cosmos zijn eigen tokens in plaats van ETH.

Wat is een hard spoon?

De nieuwste toevoeging aan de cryptowereld is de term ‘hard spoon’. Daarbij mogen cryptocurrencies op meerdere blockchains bestaan, terwijl het bestaande rekeningsaldi ook in stand wordt gehouden. Hard spoons richten zich op het vergroten van het bereik van het netwerk.  Ook heeft het de volgende kenmerken:

  • Het volgt een collaboratief karakter van protocolverandering
  • Blockchain info wordt naar een ander systeem gekopieerd
  • Het hele proces is omkeerbaar en zeer inclusief
  • Het heeft geen invloed op de oorspronkelijke blockchain.
Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen