Wat is Staking?

De populariteit van cryptocurrencies is de afgelopen jaren als een raket omhoog geschoten. Het is fascinerend om te zien hoeveel de gewone burger én de bedrijfswereld heeft in digitale valuta. Het is dan ook een veilige en betaalbare manier van betalen. Bovendien levert het vaak meer op dan jouw geld maar gewoon op de bank- of de spaarrekening laten staan. Éen van de methodes om nog meer geld te verdienen met crypto is staking. Laten we daar eens goed naar kijken. Wat is het precies en waarom is het voor veel crypto investeerders zo interessant?

Alles over het fenomeen staking

Laat je het hoofd vooral niet op hol brengen door alle informatie over crypto vandaag de dag. Neem de tijd om artikelen zoals deze te lezen en besef dat zelfs ervaren crypto traders niet alle details eenvoudig kunnen uitleggen. Maar we doen ons best! We willen jou graag wat vertellen over het fenomeen ‘staking’. Het is namelijk een belangrijk element van crypto die je op een redelijk begrijpelijke manier kan uitleggen.

Wat is staking?

Staking biedt crypto investeerders een andere manier om hun digitale activa te investeren. Je kunt het zien als een spaarrekening voor digitaal bezit. Als je je geld op een spaarrekening zet, neemt je bank dat geld en leent het uit aan anderen. Na verloop van tijd ontvang je een deel van de rente die je met dat uitlenen verdient. Deze rente is een goede prikkel om geld niet meteen uit te geven. Je kunt immers iets verdienen door het op de bank te laten staan, hoewel de situatie met de lage rentes tegenwoordig wel anders is.

Staking en crypto

Het ‘rente principe’ geldt ook voor crypto. In dat geval heet het staking, waarbij je jouw cryptomunten vastzet. Ze hebben een plekje op de blockchain en houden het netwerk op die manier in stand. In ruil voor het onderhouden van het netwerk krijg je een beloning uit de opbrengsten. En heel fijn om te weten: als je jouw digitale activa ‘staked’ is de beloning hoger dan de rente die banken momenteel bieden.

Welke beloning krijg je voor staking?

Staking is naast handel de populairste manier om geld te verdienen op de cryptomarkt. Je hoeft niet eens crypto te kopen en te verkopen om winst te maken.  Soms levert het staken van coins je wel 10 tot 20 procent aan ‘rente’ op. Dit percentage is natuurlijk niet voor niets zo hoog. Er zijn namelijk ook risico’s aan verbonden. De cryptomarkt is zeer volatiel, dus je kunt jouw inleg ook verliezen. Toch weerhoudt dit mensen van over de hele wereld er niet van om te staken. De bekende Nederlandse crypto broker en exchange Bitvavo biedt onder andere de volgende staking coins aan:

Naam van de staking coin Jaarlijkse staking vergoedding in %

ARK (ARK)

Bitcoin (BTC)

DAI (DAI)

Solana (SOL)

Waves (WAVES)

1,07 procent

0,77 procent

6,1 procent

5,0 procent

5,5 procent

Welke cryptocurrencies kun je staken?

Staken is alleen mogelijk voor cryptocurrencies die gekoppeld zijn aan blockchains die het proof of stake consensus mechanisme van zijn systeem gebruiken. Cryptocurrencies die daar geschikt voor zijn betreffen onder andere Ethereum, Cardano, Solana, Luna, Avalanche en Polkadot. Je kunt ze inzetten voor toekomstige beloningen en die kunnen zoals gezegd behoorlijk oplopen.

Hoe begin je met staking?

Kun je niet wachten om te gaan staken? Dan moet je een aantal digitale activa bezitten en die zul je moeten kopen. Vervolgens dien je de munten van de exchange of app over te zetten een account dat staken toelaat. Crypto exchanges zoals Coinbase, Binance  en Kraken bieden staking mogelijkheden binnen hun platform. En in Nederland hebben we onder andere de populaire crypto broker en exchange Bitvavo, die we al eerder even noemden. Heb je een of meerdere cryptomunten gekocht? Selecteer dan de optie ‘staking’ en wacht een langere periode zodat je er een mooie beloning aan overhoudt. We wensen je veel succes!

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen