Wat is Taint?

We weten allemaal dat de cryptowereld een duistere kant heeft. Het feit dat sommige digitale valuta gebruikt kunnen worden voor het versturen van anonieme transacties trekt helaas cybercriminelen aan. Soms leidt politieonderzoek naar arrestaties en de ontmanteling van criminele praktijken. En in bepaalde situaties is er sprake van ‘taint’. Wat betekent dit precies? Lees snel verder voor het antwoord.

Wat betekent Taint?

Taint in crypto komt af en toe voor. Dit betreft een situatie waarbij cryptocurrencies naar een positie van wantrouwen of niet-aanvaarding worden gedegradeerd als gevolg van een eerdere relatie met criminele acties of onwettige eigenaars. Taint kan zich voordoen wanneer een cryptocurrency in het verleden een link had met illegale eigenaars en/of activiteiten.

Mogelijk criminele activiteiten

‘Taint’ laat zien dat sommige munten gevaarlijker zijn dan andere door de manier waarop hun vorige eigenaars ze verkregen of door hun mogelijke verband met illegale activiteiten. Anonieme crypto transacties kunnen niet worden getraceerd.  Dit komt omdat blockchain-technologie niemand in staat stelt de voormalige eigenaars van deze cryptocurrencies te identificeren. Dit idee is niet alleen voor crypto investeerders, maar ook voor cybercriminelen heel aantrekkelijk.

Hoe kan een crypto besmet of corrupt worden?

Bij crypto is er geen sprake van specifiek bestuursorgaan dat beslist of een crypto eigenaar  of -transactie in het verleden verband hield met onwettige activiteiten. Maar met behulp van bedrijven gespecialiseerd in ketenanalyse kunnen autoriteiten in verschillende landen wél bijhouden welke munten verdacht worden van gebruik in illegale en onwettige handelingen. De autoriteiten houden hun eigen database bij of maken gebruik van lijsten die zij bij andere bronnen opvragen.

Melding van misbruik

Een andere manier om mogelijk besmette gegevens door te geven is door vrijwillige acties, bijvoorbeeld wanneer een slachtoffer van Bitcoin zwendel het gekoppelde Bitcoin-adres meldt bij bitcoinabuse.com. Dit resulteert in een melding dat het gekoppelde adres werd misbruikt.

Meer onderzoek nodig

In dergelijke omstandigheden worden cryptocurrencies op een adres verboden. Er is in dat geval sprake van ‘taint’. Een andere optie is dat de Bitcoin ervan afkomstig is wordt overgebracht naar een bewaarrekening voordat de dader daadwerkelijk schuldig wordt bevonden aan een misdrijf door de autoriteiten. Het is mogelijk dat dit onder andere omstandigheden een signaal is voor meer due diligence, met name indien de transactie in kwestie als zeer riskant wordt beschouwd.

Hoe herken je ‘besmette’ cryptocurrencies?

We weten niet zeker waar bedrijven naar kijken of wat ze precies markeren, omdat ze hun eigen gewicht geven aan transacties en informatie. Wel zijn er  enkele  belangrijke tekenen die aangegeven dat een cryptocurrency en/of transactie mogelijk besmet is:

  • Diefstal en hacking
  • Geld verkregen door ongeoorloofd of crimineel gedrag.
  • Het gebruik van met technologie verrijkte cryptocurrencies, zoals een tumbler, of peer-to-peer handelsplatforms zijn enkele voorbeelden van kenmerken die de anonimiteit bevorderen.
  • Geografische risico’s: Criminelen maken gebruik van landen met zwakke of niet-bestaande federale wetten om digitale valuta te kopen.
  • Elk onregelmatig, vreemd of zeldzaam transactie gedrag kan wijzen op illegaal gedrag.
  • Omvang van de transacties: Als de onderneming het volume en de frequentie van de transacties niet rationeel kan verklaren.
  • Profielen van verzender of ontvanger: Vreemd gedrag zal leiden tot ongeoorloofde activiteiten
  • Bron van inkomsten of geld die in verband kan worden gebracht met illegale activiteiten.
Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen