Wat is Traden?

We kennen allemaal de succesverhalen van crypto trading. Wist je dat het vermogen van Bitcoin bedenker Satoshi Nakamoto op maar liefst 60 miljard euro wordt geschat? Het staat alleen opgeslagen in een crypto wallet die al jaren niet is aangeraakt. Andere crypto miljonairs hebben hun vermogen verdiend met traden. Wat is het precies? Wie weet levert dit artikel jou voldoende inspiratie op om zelf ook te beginnen met traden.

Wat is traden?

Het begrip ‘traden’ verwijst naar de praktijk van het speculeren op toekomstige prijsbewegingen van cryptocurrencies. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Een populaire methode is het kopen en verkopen van cryptomunten via een exchange. Daarbij koop je bijvoorbeeld Bitcoin bij een bepaalde koers en verkoop je het door als de koers hoger is. Daardoor maak je winst en heb je een succesvolle ‘trade’.

Wat is een CFD?

Een andere optie is het gebruik van een zogeheten ‘Contract for Difference’ (CFD). Dit is een soort derivaat waarmee je voorspellingen doen over de koers van een cryptomunt, zonder dat je het zelf in bezit hebt. De term “derivaat” of “crypto-optiehandel” verwijst naar een financieel goed waarvan de waarde is afgeleid van de prijs van een andere activa, in dit geval de onderliggende cryptocurrency.

Traden met het hefboomeffect

Heb je het idee dat de waarde van een cryptocurrency zal stijgen? Dan is het tijd om deze te kopen. Andersom kun je een cryptomunt ook verkopen als je denkt dat de koerswaarde ervan de diepte in zal duiken. In beide gevallen maak je een ‘trade’. Bij de meeste exchanges betaal je slechts een kleine vergoeding om deel te mogen nemen aan de markt. Het kan zijn dat je ervaring hebt met traden en graag meer winst wil maken. In dat geval is het een optie om een ‘hefboom effect’ te gebruiken. Het komt er op neer dat je met geleend geld speculeert op een koersstijging of koersdaling. Een andere term voor dit fenomeen is ‘leverage trading’.

Wat zijn de voor- en nadelen van leverage trading?

Traden met een hefboomeffect brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Aan de ene kant kun je er zeer veel winst mee maken. Maar als het geluk niet aan je zijde is kunnen er zich ook grote verliezen voordoen.  Hoeveel winst of je verlies je maakt is afhankelijk van het bedrag dat je investeert.

Tip: Verdiep je in een project voordat je investeert

Nog voordat je begint met traden is het essentieel om inzicht te hebben in een cryptoproject, cryptomunt of token waarin je investeert. Wat vertegenwoordigt het, wie heeft het gemaakt en is het betrouwbaar? Wat wil het project bereiken in de toekomst? Kijk ook naar de technologie achter het hele project. Het staat of valt met een goede basis. En als je er handelt met een crypto die er aan verbonden is wil je natuurlijk wel dat het betrouwbaar en standvastig is.

Volg een cursus

Crypto traden kan best ingewikkeld zijn, net als aandelen en andere financiële producten. Het helpt zeker als je er veel kennis van hebt, bijvoorbeeld door middel van een cursus. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele cryptomunten die tegenwoordig op de markt zijn. Dit maakt het kiezen van een geschikte digitale valuta best een uitdaging. Bitcoin ken je waarschijnlijk wel. Het werd in 2009 geïntroduceerd en is nog steeds de populairste en meest waardevolle cryptocurrency op de markt.

Altcoins

Na 2009 ontstond er een hele industrie van andere digitale producten die voor geld konden worden verhandeld. De op één na grootste cryptocurrency is Ethereum (ETH) en alle andere cryptocurrencies die geen Bitcoin zijn worden altcoins genoemd.

Verdiep je in verschillende trading stijlen

Alvorens aan de slag te gaan met crypto trading, is het handig om enkele basistactieken leren voor het handelen in cryptocurrencies. Verdiep je ook in nuttige platforms en tools, trading stijlen en het belang van technische en fundamentele analyse bij het ontwikkelen van een succesvolle handelsstrategie.

Beginnen met crypto traden in 5 stappen

Door het uitgebreide gebruik van jargon (een technische terminologie die wordt gebruikt voor een bepaald onderwerp) en procedures, kan de cryptocurrency markt verwarrend zijn voor zowel nieuwe als ervaren traders. Wij raden aan om de cryptomarkt in vijf stappen te leren kennen. Dit maakt het leren begrijpen van deze volatiele en complexe markt iets eenvoudiger. Volg dit stappenplan bij jouw avontuur als crypto trader:

1 – Verdiep je in de crypto markt in zijn geheel. Wat is momenteel het sentiment, positief of negatief?

2 – Kies een geschikte exchange waar je wilt traden in crypto

3 – Maak een account aan bij de door jouw gekozen exchange

4 – Maak een handelsplan.

5 – Open, analyseer, en sluit de eerste positie die je inneemt.

We wensen je veel succes met traden!

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen