Hoe de hack van Mt. Gox zorgde voor een schokgolf op de cryptomarkt
Wie al een paar jaar actief is op de cryptomarkt heeft vast wel eens gehoord van Mt. Gox. Deze eens zo populaire crypto exchange is inmiddels berucht. Ooit was het een van de grootste crypto exchanges ter wereld, maar het moest de digitale deuren sluiten na een hack.
Wat was Mt. Gox?
Mt. Gox was een van de eerste crypto exchanges ter wereld. Het werd opgericht in de zomer van 2010 en opereerde vanuit het Japanse Shibuya (Tokio). Bijzonder genoeg begon deze handelsplaats ooit als een plek om te handelen voor Magic: The Gathering kaarten. Uiteindelijk besloot het zich te focussen op crypto handel, in eerste instantie met groot succes. Op een gegeven moment verhandelde het meer dan 70 procent van alle Bitcoins over de hele wereld. Bovendien had het miljoenen internationale klanten.
Populair en van alle markten thuis
Mt. Gox opereerde in Japan en de VS en verhandelde Bitcoin, Litecoin, en Dogecoin. Het bood ook diensten aan zoals een wallet met meerdere valuta’s, betalingsverwerker en geldautomaat. Het bedrijf was ook het eerste dat een creditcard dienst voor het kopen van crypto aanbood in Japan. De beurs stond ook bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface en lage kosten en was daarom uitermate populair.
Hack in 2014 zorgde voor schokgolf op de cryptomarkt
Mt. Gox leek een fantastisch succesverhaal, en dat was het ook tot februari 2014. Een hack betekende het voortijdige en trieste einde van deze exchange. Het is een van de eerste crypto exchanges die werd gehackt en daarna gesloten. De hack resulteerde 850.000 bitcoins of ongeveer 500 miljoen dollar. Er volgde een ware schokgolf op de cryptomarkt en ongekende prijsdalingen waren het gevolg. Hoewel er inmiddels 200.000 Bitcoins zijn ‘teruggevonden’ is de precieze oorsprong van het verlies nog steeds niet duidelijk. De hack speelt zeker een rol, maar er bestaat onduidelijkheid of er ook fraude en mismanagement heeft plaatsgevonden.
Het trieste einde van Mt. Gox
Het bedrijf kondigde na de hack aan dat het niet in staat zou zijn om het geld aan zijn klanten uit te betalen omdat het niet genoeg fondsen had om dat te doen. Mt. Gox schortte vervolgens alle opnames en stortingen op en de website van het bedrijf werd door Japanse functionarissen offline gehaald. De CEO van de beurs gaf destijds geen commentaar over de hack, maar men denkt dat de hack het gevolg was van een bug in de software waardoor hackers toegang konden krijgen tot accounts van klanten.
Krijgen klanten hun Bitcoins ooit terug?
Mt. Gox is voorgoed gesloten. Er is geen manier om geld te storten of op te nemen van Mt.Gox. Ook is het gestopt met het uitkeren van dividenden aan hun aandeelhouders. Inmiddels heeft de curator 150.000 Bitcoins in beheer die zullen worden teruggeven aan de crediteuren van de inmiddels legendarische, maar ook beruchte exchange. De kans is echter klein dat voormalige klanten al hun Bitcoins en altcoins terugkrijgen. Ze hebben hun cryptomunten nooit kunnen verkopen en dat is zuur. De prijs van Bitcoin is de afgelopen jaren immers behoorlijk gestegen en dat zou deze klanten miljoenen hebben opgeleverd.
Schikkingsvoorstel
De zojuist genoemde 150.000 Bitcoins zijn inmiddels miljoenen waard. Inmiddels ligt er wel een schikkingsvoorstel waar de slachtoffers het mee eens zijn. Ze krijgen een deel van hun Bitcoins terug, maar de precieze hoeveelheid is nog onbekend. Naar schatting wordt 90 procent van de Bitcoins die nu onder het beheer van de curator vallen uitgekeerd. We houden de situatie in de gaten!
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.