Wat zijn altcoins en waarom zijn ze zo populair?

Op 12 januari 2009 vond de eerste Bitcoin transactie uit de geschiedenis plaats. Satoshi Nakamoto stuurde een aantal Bitcoins naar Hal Finney: een historisch moment. Bitcoin mag zich dan ook de oudste cryptomunt noemen. Inmiddels zijn er tientallen andere cryptocurrencies op de markt die ‘altcoins’ worden genoemd. Wat zijn altcoins precies?

Wat zijn altcoins en hoeveel zijn er op de cryptomarkt?

Als crypto investeerder kom je de term ‘altcoin’ vaak tegen. Dit is iedere cryptomunt dat geen Bitcoin is. In 2011 kwam de allereerste altcoin op de markt, namelijk Litecoin. Charlie Lee introduceerde deze inmiddels populaire cryptocurrency op 13 oktober 2011. Daarna volgde Ripple in 2012, Dogecoin en NXT in 2013 en Dash in 2014. Meer dan tien jaar na de komst van Bitcoin zijn er meer dan 10.000 altcoins op de markt. Ze zijn verantwoordelijk voor meer dan 60 procent van de totale cryptocurrency markt.

altcoin

Wat is het doel van altcoins?

Wie graag altcoins wil kopen heeft aan keuze geen gebrek. Het is echter niet verstandig om zomaar een cryptomunt te kopen. Wie succesvol wil zijn moet zich verdiepen in een altcoin. Niet iedere cryptomunt is namelijk hetzelfde. Kijk alleen naar de prijs. Sommige altcoins kosten slechts een paar cent, terwijl andere een waarde hebben van honderden dollars. Ook de toepassingen van altcoins lopen uiteen. Zo streeft Litecoin er naar om een verbetering te zijn van Bitcoin. Net als de oudste cryptomunt gebruikt het een blockchain om transacties te verifiëren en vast te leggen. Litecoin heeft echter een snellere transactiesnelheid. Dit houdt in dat betalingen sneller worden verwerkt.

Ethereum

Een zeer bekende altcoin die we niet onvermeld willen laten is Ethereum. Het verschilt van Bitcoin omdat het veel meer doet dan alleen transacties verwerken. De Ethereum blockchain gebruikt zogeheten ‘smart contracts’. Dit zijn speciale computerprogramma’s die automatisch een overeenkomst uitvoeren wanneer er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Dit is gunstig voor meerdere bedrijven en organisaties omdat men geen gebruik meer hoeft te maken van dure tussenpersonen. Bovendien is de kans op manipulatie van contracten kleiner wanneer er gebruik wordt gemaakt van computers in plaats van personen.

Welke categorieën altcoins bestaan er?

Veel altcoins streven er naar om sneller, gedecentraliseerder, veiliger en schaalbaarder te zijn dan Bitcoin. Al eerder noemden wij Litecoin en Ethereum als voorbeeld daarvan. Wie zich verdiept in de wereld van altcoins komt terecht in een duizelingwekkende wereld die vrij moeilijk te categoriseren is. Maar in feite zijn er drie categorieën altcoins te onderscheiden, namelijk:

  • Native cryptocurrencies: De basis digitale valuta van een blockchain die is ontwikkeld om op een specifieke blockchain te draaien. Op het platform van Ethereum bevinden zich tientallen tokens, maar de inherente valuta is Ether (ETH). Daarmee kunnen onder andere transacties worden verricht.
  • Tokens: Dit zijn munten die bijvoorbeeld via een Airdrop worden vrijgegeven. Ze hebben geen eigen blockchain en verschillen daarmee van cryptocurrencies. In plaats daarvan vertegenwoordigen tokens vaak een deel van een bedrijf of bijvoorbeeld een product.
  • Stablecoins: De waarden van deze munten is gekoppeld aan bestaande traditionele valuta, zoals de Amerikaanse dollar. Daardoor hebben ze veel minder prijsschommelingen dan cryptocurrencies. Veel crypto investeerders gebruiken stablecoins om hun geld vast te houden op een exchange. Vervolgens wisselt men het geld om voor cryptocurrencies. Een bekende stablecoin is bijvoorbeeld Tether (USDT).

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen