Wat zijn confirmations (confirmaties) en waarom zijn ze belangrijk?
Een transactie met een cryptovaluta komt als het goed is in een wallet terecht. Op die manier vinden er dagelijks ontelbaar veel betalingen met Bitcoin plaats. Maar wist je dat het volledige bedrag in je wallet uit stukjes Bitcoin bestaat die je nog niet hebt besteed? De Engelstalige term hiervoor is ‘unspent transaction out’ (UTXO). Dit is het resultaat van een transactie die nog niet alle confirmations (confirmaties) doorlopen heeft. Wat houdt dit precies in?
Wat zijn confirmations?
Het volledige beschikbare saldo in je crypto wallet zijn alle UXTO’s bij elkaar. Wanneer je kan aantonen dat jij in het bezit bent van de private key van de digitale portemonnee heb je het recht om de UXTO’s te verzenden. In dat geval stuur je een transactie naar de nodes van het Bitcoin netwerk. Een transactie wordt nooit meteen voltooid. Het komt eerst in de zogeheten ‘mempool’ terecht. Daar wacht de transactie om te worden opgenomen in het volgende blok van de blockchain. Het is dus nog niet opgeslagen in een blok en de ontvangende partij heeft het geld nog niet. Op precieze moment zijn er 0 confirmations geweest. Er zijn nog een paar bevestigingen nodig van het netwerk om de transactie te voltooien.
Meerdere confirmations
Binnen enkele minuten tot een uur is er sprake van 1 confirmation. Dit betekent dat de blockchain er een nieuw blok bij krijgt, om precies te zijn jouw transactie. 1 confirmation is een goed teken, want het betekent dat jouw transactie geldig is. Na deze bevestiging beginnen miners te bouwen aan het volgende blok met transacties die zich op dat moment nog in de menpool bevinden. Het volgende blok bevat een verwijzing naar het blok dat het meest recent is gecreëerd. Dit blok bevat jouw transactie. Verloopt dit allemaal op rolletjes, dan is er sprake van 2 confirmations.
De rol van miners in de blockcain
Hoe meer confirmations er zijn, hoe meer blokken er na jouw blok komen. Dit betekent dat jouw transactie definitief onomkeerbaar is. Voor het proces dat we zojuist hebben geschreven zijn miners nodig. Zij kiezen er over het algemeen voor om te werken met de langste keten. Dit is in hun ogen namelijk het meest betrouwbaar. Soms komt het voor dat er twee blokken tegelijkertijd zijn gemaakt. In dat geval kiezen miners voor het blok dat als eerste een volgende blok heeft.
Hoe groot is de kans op twee dezelfde blokken?
Het is niet fijn wanneer jouw transactie in het block zat dat niet is gebruikt. Dit betekent namelijk dat de transactie niet is vastgelegd en terugkomt. De kans op twee dezelfde blokken bij twee confirmations is gelukkig uiterst klein. In de geschiedenis van crypto is het maar een enkele keer voorgekomen. De laatste keer dat het gebeurde is alweer een aantal jaren terug, in 2015.
Kan een blok worden teruggedraaid?
Het is niet de bedoeling dat een blok wordt teruggedraaid. Die kans is ook miniem als een blok al ver in de keten zit. Toch kan een wereldwijde online storing of een hack deze situatie wel veroorzaken. Hackers proberen bijvoorbeeld transacties terug te draaien. Dit lukt echter alleen wanneer een individu of groep een meerderheid van de rekenkracht in handen heeft. En de kans daarop is gelukkig ook uiterst zeldzaam.
Vergelijk de beste Crypto brokers
Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.
Meest gekozen
- Goed en betrouwbare broker
- Rente verdienen via staking
- Makkelijk te gebruiken
- Beste broker voor crypto
9,4/10 Beoordeling
- Gemakkelijk te gebruiken
- Diverse betaalmogelijkheden
- Goede klantenservice
9,0/10 Beoordeling
- Met iDeal betalen is mogelijk
- Handige mobiele app
- Nederlandse helpdesk
8,9/10 Beoordeling
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.