Wat zijn crypto gains en waar moet je op letten?

Iedere crypto trader droomt natuurlijk van ‘gains’, oftewel ‘winst’. Wist je dat je op de cryptomarkt zowel geld kunt verdienen met koersstijgingen als koersdalingen? In dit artikel leggen we crypto gains graag aan je uit.

Wat zijn crypto gains / winsten?

Wanneer er sprake is van een waardestijging spreekt men van gains, in het Nederlands ‘winst’ genoemd. Stel je voor dat je een bepaalde cryptomunt of token koopt. Laten we voor het gemak Bitcoin gebruiken. Je legt bijvoorbeeld een bedrag van 2500 euro in en verkoopt de cryptomunt wanneer de prijs gestegen is naar 3500 euro. In dat geval heb je winst gemaakt.

Transactiekosten

Actieve crypto traders moeten wel rekening houden met transactiekosten. De uiteindelijke winst die je maakt is min de transactiekosten. Reken daarnaast eventuele kosten van de exchange en de prijs voor je hardware wallet (waar je de cryptomunten in bewaart) ook mee bij de rekensom voor je totale winst. 

Gerealiseerde en niet-gerealiseerde winsten

Niet alle winsten in crypto worden gerealiseerd. Dit houdt in dat een belegger of trader besluit om ze niet te verkopen. In de crypto industrie wordt iemand die heel lang zijn of haar cryptomunten bewaart, ook bij winst, een HODL’er genoemd. Het stamt af van de zin ‘Hold On For Dear Life’, alleen een aangeschoten crypto trader maakte er op een forum ‘HODL’ van. Inmiddels is deze term volledig ingeburgerd onder crypto enthousiastelingen.

Winst met crypto en belasting: zo zit het

Winst maken met cryptocurrencies is fantastisch. Hou er wel rekening mee dat er tegenwoordig in de meeste landen belasting wordt geheven op jouw winst. De verontschuldigde belasting is afhankelijk van de locatie waar je woont en de activa waarin je handelt. Wie in Nederland investeert in crypto krijgt te maken met de vermogensheffing in box 3. In 2021 geldt een heffingsvrij vermogen van 50.000 euro alleen of 100.000 euro met je partner. Wie boven dit bedrag uitkomt moet het betrekken in zijn of haar aangifte.

Dit zijn de 5 grootste crypto belastingparadijzen

Niet overal in de wereld wordt crypto al (streng) belast. Deze landen gelden als ‘crypto belastingparadijzen’

1 – Portugal: Sinds 2018 hoeven particulieren geen belasting te betalen voor de opbrengsten uit cryptocurrencies. De digitale munten worden namelijk niet gezien als beleggingsinkomsten.
2 – Wit-Rusland: Beschouwt crypto nog als ‘experimenteel’, waardoor zowel individuen als bedrijven tot 2023 er geen belasting over hoeven te betalen.
3 – Duitsland: Beschouwt crypto als privaat geld. Iedereen die crypto een jaar langer heeft hoeft geen vermogensbelasting te betalen (zolang het bedrag niet hoger is dan 600 euro)
4 – Maleisië: In dit Aziatische land geldt geen belasting voor transacties met cryptocurrencies
5 – Malta: Hanteert geen vermogenswinstbelasting op het houden van cryptocurrencies

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen