Wat zijn Decentrale Applicaties (dApps) en waarom zijn ze zo nuttig?

Het ecosysteem van Ethereum produceert indrukwekkende cijfers. Zo biedt het op dit moment ruimte aan 2883 decentrale applicaties (dApps). Morgen kan dit aantal al weer verder zijn toegenomen, want Ethereum blijft zich in rap tempo ontwikkelen. Wat zijn d’Apps en waarom spelen ze zo’n belangrijke rol voor Ethereum?

Wat zijn decentrale applicaties?

Decentrale Applicaties zijn apps die draaien met behulp van de blockchain. Ze worden niet door een centrale autoriteit beheerd en gecontroleerd en zijn daarom decentraal. Er is dus geen enkele partij die beslist of een app wel of niet van het platform afgegooid wordt. Bovendien is censuur van bepaalde informatie onmogelijk. Alle informatie aan de blockchain wordt toegevoegd is namelijk permanent. De blockchain is nooit te wijzigen en dus niet te manipuleren. Dit maakt veel software ontwikkelaars en crypto investeerders razend enthousiast.

decentrale applicaties

Wat is het verschil tussen decentraal en centraal?

Een groot verschil tussen decentrale applicaties en centrale applicaties is dat er geen autoriteit aanwezig is die het project een bepaalde richting op duwt. Deze rol is weggelegd voor deelnemers aan het blockchain netwerk achter de dApp. Wanneer een koerswijziging wordt voorgesteld stemmen deelnemers of ze het er mee eens zijn of niet. Pas als iedereen overeenstemming heeft bereikt wordt de verandering doorgevoerd. In dat geval is sprake van ‘consensus’, wat uiteraard heel democratisch is.

Open-source

Verreweg de meeste decentrale applicaties zijn open-source. Dit houdt iedereen dat iedereen die dat wil eventuele wijzigingen in de code kan inzien. Dit maakt zowel dApps als de blockchain toegankelijk en tolerant. Wat dat betreft is het geen verrassing dat het Ethereum platform mede dankzij dApps zeer populair is geworden. Het biedt software ontwikkelaars volop ruimte om hun eigen decentrale applicaties te ontwikkelen. Ze hoeven geen eigen blockchain meer te creëren om een decentrale app te laten draaien. Dit scheelt een hoop programmeerwerk en tijd.

Brave Browser

Crypto heeft eensgezindheid en transparantie hoog in het vaandel staan. dApps zijn hier een goed voorbeeld van, net als de Brave Browser. Op dit moment verdienen techgiganten zoals Google geld met het verzamelen en delen van gegevens van hun gebruikers. Het team achter Brave Browser is het niet eens met deze ontwikkeling. Het heeft daarom een eigen internetbrowser bedacht waarmee mensen op het internet de controle over hun eigen gegevens weer in handen krijgen. Wanneer dit toch gebeurt ontvangt men een vergoeding. De token van Brave Browser heet Basic Attention Token (BAT).

Wat heeft de toekomst in petto voor dApps?

Niemand weet wat de toekomst in petto heeft voor decentrale applicaties (dApps). Liefhebbers van transparantie en privacy hopen dat steeds meer online zaken op dApps zullen draaien. Daardoor krijgt een bedrijf als Google veel minder invloed en komt de macht op het internet weer in handen van de gewone burger. Tegelijkertijd staan dApps nog in de kinderschoenen en moet er nog heel wat gebeuren voordat massale adoptie plaatsvindt. Zo is het draaien van een applicatie erg duur omdat het gebruik maakt van Proof of Work. Daar is veel rekenkracht van geavanceerde computers voor nodig, waardoor de stroomkosten hoog oplopen. Hopelijk kan dit probleem in de toekomst worden opgelost. dApps hebben zeker nut, maar of ze de wereld gaan veroveren? De tijd zal het leren.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling