Wat zijn digitale goederen en waarom zijn ze zo populair?

‘Digital assets’ is een Engelstalige term die je veel hoort in de cryptowereld. In het Nederlands hebben we het over ‘digitale goederen’. De betekenis van deze term is zeer breed. In dit artikel zullen we op een korte en bondige manier uitleggen wat het precies inhoudt.

Wat zijn digitale goederen?

‘Digitale goederen zijn de toekomst’ zegt men wel eens. Niet voor niets hoor je deze term steeds vaker. Het past dan ook goed bij onze huidige tijd, wat het is digitaal bezit. Wat onder digitaal bezit valt is zeer breed. Te denken valt onder andere aan video’s , foto’s en PDF-documenten. En momenteel veroveren zogeheten Non-fungible tokens (NFT’s) de cryptowereld.  Kort samengevat zijn dit digitale eigendomscertificaten. Het zijn stuk voor stuk unieke bestanden die een plekje hebben op de blockchain.  Verderop in dit artikel gaan we er nog verder op in.

digitale goederen

Hebben alle digitale goederen waarde?

De waarde van digitale goederen wordt vaak uitgedrukt in valuta. In dat opzicht is niet iedere ‘asset’ even waardevol. Een overheidsdocument is bijvoorbeeld best nuttig, maar je hebt er weinig aan als investeerder. Het behoort tot de zogeheten ‘niet belegbare digitale goederen’ waar je geen geld mee kunt verdienen. Hetzelfde geldt voor e-mails, presentaties en tekstdocumenten.

Beleggen in digitale assets

Digitale assets waar je wél in kunt beleggen zijn interessant omdat je er geld mee kunt verdienen. In de afgelopen jaren hebben mensen van over de hele wereld behoorlijke rendementen behaald met bijvoorbeeld aandelen, obligaties en crypto. Sommige cryptocurrencies, waarvan Bitcoin de bekendste is, zijn qua waarde door het dak gegaan. Beleggen in crypto is echter niet zonder risico. Hoe meer risico je bent bereid te nemen, hoe hogere winsten je kunt maken. Daar staat echter tegenover dat je net zo goed al je geld kunt verliezen. Wees je daar bewust van en investeer nooit meer geld dan dat je bereid bent om te verliezen.

Digitale goederen, blockchain en crypto

Cryptocurrencies zijn een vrij nieuwe vorm van digitale goederen. Om te begrijpen hoe dit werkt moeten we kijken naar de techniek achter dit fenomeen: blockchain Dit is een openbaar grootboek dat crypto transacties opslaat in blokken. Veel cryptocurrencies hebben  een eigen blockchain. Denk bijvoorbeeld aan Ethereum en Polkadot. Iedere crypto transactie wordt opgeslagen op de blockchain, die digitaal bestaat en dus niet tastbaar is. Hetzelfde geldt voor cryptocurrencies en tokens, waar je alleen digitaal mee kunt handelen. Zodoende vallen ze onder andere de categorie ‘digitale assets’.

NFT’s als digitaal eigendom

Een aspect die we graag nog even willen benoemen als we het over digitale goederen hebben is het eigendom. Op het wereldwijde web gaat vaak verloren wie de eigenaar is van een bepaalde asset. Zo komt het wel eens voor dat een foto die jij gemaakt hebt online wordt gebruikt door iemand anders. Het netwerk weet niet dat jij de rechtmatige eigenaar bent. NFT en blockchain technologie maken een einde aan dit probleem. Wanneer je een NFT creëert komt het op de blockchain te staan. Zodoende is het altijd mogelijk om de rechthebbende eigenaar op te sporen. Stel je voor dat je een kunstwerk hebt gemint als NFT. Hoewel iemand het van jou kan kopen voor een mooie prijs, blijf jij altijd degene die de digitale asset heeft gecreëerd.

Vergelijk de beste Crypto brokers

Benieuwd waar je het beste crypto kunt kopen? Ik heb ervaring met talloze brokers en exchanges waar je digitale munten kan kopen. Ik heb ze getest op basis van tarieven, aanbod, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Onderstaande drie brokers komen als beste uit de test. Met het gratis account kun je alvast bekijken welke crypto broker het beste bij je past.

Meest gekozen

4/5

9,4/10 Beoordeling

litebit
4/5

9,0/10 Beoordeling

bitcoin meester review
4/5

8,9/10 Beoordeling

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen