Wat zijn handige ezelsbruggetjes voor crypto investeerders?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het internet staat bol van de risico’s. Zo proberen hackers regelmatig cryptomunten te stelen van onschuldige investeerders. Het is dan ook van groot belang dat je jouw digitale munten op een veilige manier bewaart. Een optie is een hardware wallet met een herstelzin. Maar hoe onthoud je die? Daar kunnen we kort maar krachtig over zijn: gebruik ezelsbruggetjes.

Wat is een mnemonic seed?

Het klopt dat het wereldwijde web niet altijd veilig is, maar of je het slachtoffer wordt van fraude of oplichting ligt nog steeds grotendeels aan jezelf. Zo zijn jouw cryptomunten in principe veilig wanneer je ze bewaart in een offline wallet met een zogeheten ‘seed’. Dit een herstelzin die je kunt gebruiken als er problemen zijn met jouw crypto wallet of het apparaat waarin jouw fondsen staan. In dat geval komt een zogeheten ‘mnemonic seed’ goed van pas. Dit is een herstelzin waar een ezelsbruggetje voor wordt gebruikt.

Ezelsbruggetjes op de crypto markt

Ezelsbruggetjes kunnen in allerlei situaties handig zijn. Misschien heb je er wel eens een paar gebruikt op de middelbare school. Zelfs crypto beleggers zijn er dol op omdat het ze uit de brand helpt bij problemen met hun wallet(s). Bij het instellen van een hardware wallet moet je een seed (herstelzin) koppelen aan je private keys. Door een oude Griekse vorm van logica te gebruiken voorkom je een hoop problemen: memoria technica. Dit houdt simpelweg in dat je een geheugensteuntje gebruikt om bijvoorbeeld een reeks gegevens te onthouden. Oftewel: ezelsbruggetjes!

Ezelsbruggetjes voor woorden en zinnen

Meestal is het zo dat je bij het instellen van een crypto wallet een lijstje met woorden krijgt die je op een veilige plek moet bewaren. Een gemiddelde zin bestaat uit 12 of 24 woorden die niet aan elkaar gerelateerd zijn. Gebruik ezelsbruggetjes om ze goed in je geheugen op te slaan. En schrijf ze op een papiertje en bewaar ze op een veilige plek. Noteer ze nooit in een e-mail, want die is verbonden met het internet en dat brengt weer de nodige risico’s met zich mee.

Back-up

Het is als het ware een back-up om bij je fondsen te komen als er bijvoorbeeld problemen zijn met je wallet. Een goede crypto wallet koppelt jouw private key op een veilige manier en volstret willekeurig aan een mnemotechnische herstelzin. Een voorbeeld van zo’n zin:

Auto jam springen stok ezel dansen verliezer altijd snoep vliegtuig blij eigenaardig

Hoe onthoud je belangrijke woorden en zinnen?

Bovenstaande woorden zijn willekeurig, maar moet je toch in deze volgorde herhalen. Maar… hoe onthoud je ze? Het werkt heel simpel.  Stel je voor dat je een reeks gegevens hebt. Die zijn gelukkig niet zo moeilijk om te onthouden als je denkt. Je moet ze namelijk associëren met bepaalde zaken. Denk bijvoorbeeld aan willekeurige woorden die je vrij gemakkelijk weer naar boven haalt. Dit helpt jou om belangrijke gegevens te herinneren, zoals de seed van jouw wallet.

Een tweede kans bij crypto

Ezelsbruggetjes zoals mnemonische zinnen worden in uitzonderlijke situaties gebruikt. Helaas komt het wel eens voor dat een hardware wallet kapot gaat of beschadigd raakt. En heel soms krijgt een verkeerd persoon het in handen.  Maar maak je geen zorgen als dat gebeurt. Een mnemonische zin geeft jou een tweede kans zodat je jouw cryptocurrencies niet verliest.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen