Wat zijn Futures en waar moet je op letten als je het gebruikt?

Er zijn verschillende redenen om met cryptocurrencies te beginnen. Denk bijvoorbeeld aan de transparantie, het anonieme karakter en de lage kosten voor een transactie. Maar we mogen natuurlijk niet vergeten dat veel investeerders dromen van winst. Een van de manieren om dat te bereiken is het gebruik van futures. Wat is het precies en waar moet je op letten als je het gebruikt?

Wat zijn futures?

Winst maken met cryptocurrencies klinkt op papier heel simpel: je koopt een digitale munt, de koers stijgt en je hebt extra geld verdiend. De praktijk is uiteraard weerbarstiger. Om succesvol te handelen in cryptocurrencies heb je kennis, geduld en doorzettingsvermogen nodig. En een goede handelsstrategie, zoals futures, wil ook wel eens helpen. Dit houdt in dat je speculeert op een mogelijke stijging of daling van een of meerdere cryptocurrencies. Dit betekent dat je op een moment in de toekomst, dat vooraf is afgesproken, een bepaalde cryptomunt koopt of verkoopt voor een prijs die ook eerder is afgesproken.

Long of short gaan

Wanneer je inzet op een koersstijging ga je ‘long’. Verwacht je dat een cryptomunt zal dalen? Ga dan ‘short. Daalt de koers, dan maak je winst. Zowel bij ‘short’ als ‘long’ kun je een hefboom gebruiken.

Zo werkt Futures

De future handel is gebaseerd op lange termijn contracten. Dit betekent dat je met iemand anders afspraken maakt over wanneer en voor hoeveel geld je wil handelen in digitale valuta. Je voorspelt de koers van een bepaalde activa en zet daar geld op in, maar hebt het zelf niet in bezit. Kort samengevat werkt Futures als volgt:

1. Er zijn twee partijen die een contract afsluiten. De ene partij speculeert op een koersstijging, de andere op een daling.
2. Er is een datum in de toekomst afgesproken
3. Er is een prijs afgesproken

Wat is leverage trading?

Crypto traders die zich bezig houden met futures hebben verschillende mogelijkheden om hun potentiële rendement te vergroten. Een populaire optie is bijvoorbeeld de ‘hefboom’. Een ander woord voor deze manier van handelen is ‘leverage’. Daarbij leen je geld van de broker om jouw positie te vergroten. Je kunt dus al met een kleine inleg een zeer waardevolle trade openen. Op het moment dat de koers stijgt maak je veel winst, maar de omgekeerde situatie kan zich ook voordoen. Met een beetje pech raak je veel geld kwijt. Wees je dus bewust van de risico’s van leverage trading.

Futures: een praktijkvoorbeeld

Laten we even een praktijkvoorbeeld gebruiken voor handel in futures. Stel je voor dat je Litecoin koopt voor een bepaalde spotprijs. Op het moment dat de koers stijgt maak je winst. Maar het is altijd lastig om het juiste instapmoment te bepalen. Bovendien kun je bij deze standaard vorm van handelen alleen winst maken bij een stijging van de prijs. Zoek je naar een alternatief? Wellicht is futures dan iets voor jou. In dat geval speculeer je op een potentiële koersstijging of koersdaling en kun je gebruik maken van het al eerder genoemde hefboomeffect. Stel je voor dat je een hefboom hebt van 10. In dat geval wordt zowel jouw winst als verlies met een factor 10 vermenigvuldigd. Besef goed dat je veel geld kunt verdienen, maar ook verliezen.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen