Wat is een node en welke taak heeft het binnen het blockchain netwerk?

Achter cryptocurrencies schuilt een wereld van techniek. Zo spelen nodes een zeer belangrijke rol bij het verwerken van transacties in de blockchain. Hoe zit dit precies? We leggen het je graag uit in dit artikel.

Wat zijn nodes en wat doen ze precies?

Kort samengevat is een node een computer die verbonden is met het internet.  Om te begrijpen hoe het precies werkt moeten we ons eerst verdiepen in de de blockchain. Dit is een gedistribueerde database die wordt onderhouden door een netwerk van computers. Er is dus geen sprake van een centrale database, oftewel één computer waar alle data wordt opgeslagen. In plaats daarvan bevat het netwerk uit nodes die elk een kopie van de database bevatten. Een node heeft in feite drie belangrijke taken:

  • Het verifiëren van transacties
  • Het delen van informatie met andere knooppunten
  • Het bijhouden van een kopie van alle transacties die plaatsvinden op de blockchain

Hoe werken nodes?

Nodes controleren de betrouwbaarheid van een transactie. Daardoor worden crypto betalingen op een veilige en betrouwbare manier uitgevoerd. De al eerder genoemde verificatie vindt plaats op basis van algoritmes. Alle nodes in het netwerk moeten het er met elkaar over eens zijn dat een transactie klopt. Ze moeten ‘consensus’ bereiken. Daarbij is er sprake van overeenstemming. Pas als dat het geval is wordt een transactie toegevoegd aan een blok in de blockchain.

Hoe zijn nodes met elkaar verbonden?

Nodes zijn met elkaar verbonden via een netwerk van “peers”. Elk knooppunt heeft zijn eigen kopie van de database, maar ze kunnen allemaal via het netwerk met elkaar communiceren. Hierdoor kan het netwerk informatie delen tussen alle nodes. Elke transactie wordt geregistreerd in de database, samen met een tijdstempel. Dit betekent dat alle transacties op chronologische wijze geregistreerd, waarbij elk blok een momentopname is van de hele database.

Welke typen nodes bestaan er?

Er bestaan twee typen nodes, namelijk de ‘full node’ en de ‘lightweight node’. De eerstgenoemde variant implementeert alle consensus regels binnen het blockchain netwerk.  Slechts een paar computers beschikken over deze belangrijke functie. Daarnaast controleert dit type node de lightweight node. Deze valideert zowel transacties en regelt de verdiensten rondom mining binnen de blockchain.

Openbaar en onomkeerbaar

Bovendien is de blockchain openbaar toegankelijk en onomkeerbaar. Dit betekent dat iedereen de volledige geschiedenis van de transactie kan zien. Het is feite een verslag van de geschiedenis van een transactie. Een transactie die eenmaal verzonden is kan niet meer worden gewijzigd. Het is onomkeerbaar en dat verkleint op zijn beurt de kans op manipulatie.

Zelf een node runnen: gemakkelijker dan je denkt

Wist je dat het mogelijk is om zelf een Bitcoin node te runnen? Het draagt bij aan de kracht van het netwerk en dat is uitermate belangrijk. Hoe meer nodes er bestaan, hoe groter de kans dat het netwerk overeind blijft bij een gecoördineerde aanval. Het opzetten van een node is vrij simpel. Volg deze vier stappen:

Stap 1: Download Bitcoin Core.
Stap 2: Installeer Bitcoin Core om de BTC blockchain te kunnen downloaden
Stap 3: Wacht op de configuratie van het network
Stap 4: Verhoog jouw privacy door Tor te gebruiken (niet verplicht, kan handig zijn)

Bewijs van bezit Bitcoin

Het hebben van een eigen Bitcoin node brengt meer voordelen met zich mee dan het beveiligen van het netwerk alleen. Zo bewijst het dat jij Bitcoins bezit zonder dat je afhankelijk bent van een derde partij.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen