Wat zijn de kenmerken van een on-ledger currency?

Achter cryptovaluta schuilt een complexe techniek waar we graag over uitwijden. Maar bij dit artikel houden we het voor even bij de basis. En die basis begint bij blockchain. Deze technologie maakt het mogelijk om digitale transacties te versturen en te ontvangen. Een valuta dat zich op de blockchain bevindt wordt een ‘on-ledger currency’ genoemd. Hoe zit dit precies? Je leest er alles over in dit artikel.

Wat zijn de kenmerken van een on-ledger currency?

De blockchain is een online database dat ook wel een gedistribueerd grootboek wordt genoemd. Simpel gezegd betekent dit dat het gedeeld wordt door verschillende deelnemers. Die deelnemers zijn cryptoprojecten, cryptocurrencies en crypto tokens. Iedere valuta dat zich op de blockchain bevindt heet een ‘on-ledger currency.  Ze hebben een aantal belangrijke kenmerken:

  • Ze zijn open en transparant: Transacties zijn zichtbaar voor iedereen
  • Ze zijn anoniem: De identiteit van het persoon of de personen die de transacties hebben verricht is anoniem.
  • Ze gebruiken rekenkracht: Cryptocurrencies worden gecreërd door middel van een mining proces. Daar is veel computer- en rekenkracht voor nodig.
  • Ze zijn gedecentraliseerd: Er is geen centrale autoriteit, zoals een bank of de overheid, betrokken bij de transacties. Bovendien is er bij de blockchain geen sprake van een centrale server, maar meerdere servers.
  • De blockchain is niet te vervalsen: Het netwerk is niet te manipuleren omdat het onveranderlijk is. Dit betekent dat een verzonden transactie niet meer te veranderen is.

Wat zijn voorbeelden van een on-ledger currency?

Bitcoin is het voornaamste voorbeeld van een on-ledger valuta. Het is qua marketcap en populariteit de grootste digitale munt ter wereld. Bovendien gaat de geschiedenis van Bitcoin inmiddels al een tijdje terug. Het is bedacht door Satoshi Nakamoto in 2008. Inmiddels bestaan er duizenden on-ledger valuta’s. Veel cryptomunten die na Bitcoin ontstonden vallen hieronder. Deze crypto worden altcoins genoemd en kenmerken zich eveneens door hun decentrale karakter. Een on-ledger valuta is significant in de zin dat het niet mogelijk is voor een enkele partij of een groep mensen met aanzienlijke invloed om de parameters te veranderen.

Elke on-ledger currency is anders

Vrijwel geen enkele on-ledger valuta is helemaal hetzelfde. Ze hebben elk hun eigen kenmerken en zijn onder andere te herkennen aan hun totale aanbod, publieke of private aard van de database, het gebruikte consensus mechanisme, de gemeenschap, de mate van gebruik, liquiditeit, emissiekoers, wallet ondersteuning en nog veel meer. Een on-ledger valuta kan ook worden gevorkt, als gevolg van de open-source aard van een blockchain code. Maar dat is een ander verhaal, waar we graag later meer over schrijven.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen