Welke soorten crypto wallets bestaan er?

Cryptocurrency wallets zijn software apps die draaien op pc’s of mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Ze maken het mogelijk om digitaal transacties te verzenden en te ontvangen. Deze stukjes zijn dus onmisbaar voor crypto investeerders. Maar welke soorten crypto wallets bestaan er allemaal?

Waarom is de term ‘wallet’ eigenlijk misleidend?

Cryptocurrencies zijn in feite stukjes informatie die worden bijgehouden in een database. Ze staan online en gevolg daarvan worden ze nergens echt “opgeslagen”. Deze stukjes gegevens staan verspreid over het netwerk. De term ‘wallet’ is dus een beetje misleidend omdat het geen cryptocurrencies bewaart op dezelfde manier als traditionele portemonnees dat doen. In plaats daarvan beheren ze de private of geheime sleutels waarmee gebruikers transacties kunnen uitvoeren en controleren ze het publieke grootboek om de saldi op jouw adressen weer te geven.

Wat is een public en een private key?

Heb je geen idee wat een public of private key betekent? Maak je geen zorgen: wij helpen je graag. Een sleutel is een lange verzameling willekeurige, onregelmatige tekens. Het grote verschil tussen een private en een public key is dat een private key net zoiets is als de pincode van een geldautomaat of het wachtwoord voor jouw bankrekening, terwijl een public key net zoiets is als jouw bankrekeningnummer. Bovendien kan een public key in het openbaar worden gedeeld. Bij public key cryptografie wordt elke publieke sleutel gekoppeld aan een enkele private sleutel die ermee overeenkomt. Oftewel, ze werken samen om gegevens te versleutelen en te ontsleutelen.

Hoe verzend en ontvang je geld van/naar jouw crypto wallet?

Het verzenden en ontvangen van cryptocurrency vanuit jouw wallet is niet heel ingewikkeld. Ten eerste voer je het wallet adres van je ontvanger in. Daarna tik je het bedrag in dat je wil versturen. Vervolgens onderteken je transacties met je private key en betaal je de vergoeding om de verwerkingskosten te dekken. Dit zijn de de basisstappen die iedere crypto investeerder met een wallet onderneemt. Je moet deze gemeenschappelijke basisstappen elke keer volgen wanneer je cryptocurrency wilt versturen naar iemand.

Ontvangen

Ontvangen verloopt bijna hetzelfde als versturen. In dat geval voert de verzender alleen maar jouw adres in en volgt daarna dezelfde procedures als we hierboven hebben beschreven.

Welke soorten crypto wallets bestaan er?

Crypto wallets bestaan uit zowel eenvoudig te gebruiken toepassingen als meer geavanceerde beveiligingsoplossingen. Er zijn twee hoofdtypes blockchain wallets gebaseerd op private sleutels: hot wallets en cold wallets. Laten we daar even verder naar kijken. Hot wallets zijn eenvoudig te gebruiken en lijken op gewone portemonnees die we gebruiken voor alledaagse transacties. Om snelle overdrachten mogelijk te maken worden private sleutels in de cloud bewaard. Het is erg toegankelijk, maar als het wordt gehackt of is er een kans op onherstelbare diefstal.

Cold wallets

Cold wallets zijn veilige plaatsen om cryptocurrency op te slaan. Je kunt ze een beetje vergelijken met een kluis, alleen dan digitaal. Deze wallets moeten offline worden ondertekend voordat je er toegang tot krijgt. Privésleutels kunnen in hardware of op papier worden bewaard. Deze transactie helpt crypto wallets te beschermen tegen kwetsbaarheden en ongeoorloofde toegang. Tevens kunnen wallets onderverdeeld worden in vier categorieën:

  • Software wallets
  • Hardware portefeuilles wallets met een USB aansluiting
  • Paper wallets, waar je jouw private en public keys op een blad papier afdrukt en ergens veilig bewaart.

Software wallets

Zoals de naam al zegt zijn dit stukjes software die geïnstalleerd worden op een apparaat. Dit kan zowel jouw desktop computer zijn als een smartphone of een web-gebaseerde wallet die toegankelijk is via het internet. Veel mensen gebruiken software wallets zoals Breadwallet, Jaxx, en Copay. Software-portemonnees kunnen op hun beurt worden onderverdeeld in desktop-portemonnees, online-portemonnees (web-portemonnees) en mobiele portemonnees.

Hardware wallets

Bij dit type wallet worden je privésleutels bijgehouden op een drive die je op een veilige locatie bewaart en alleen in een computer plugt wanneer je jouw cryptocurrency wilt bekijken of versturen naar een extern adres. Het doel is om een balans te vinden tussen veiligheid en gemak en dat lukt zeker met een hardware wallet. Bekende hardware wallets zijn onder andere:

  • Ledger Nano X
  • Ledger Nano S
  • CoolWallet Pro
  • SafePal S1
  • Trezor T

Paper wallets

De wachtwoorden van paper wallets worden geschreven op tastbaar materiaal, zoals papier, en bewaard op een veilige locatie. Het betreft echter nog steeds digitaal geld die je voornamelijk online kunt spenderen, bijvoorbeeld in een webshop. Wel zijn er steeds meer fysieke winkels waar je ook met Bitcoin kunt betalen. Dat is een goed teken!

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Gerelateerde artikelen